ACCES GRATUIT
Raport OECD
Peste 23% din angajatori nu platesc impozitele si contributiile aferente salariilor
Potrivit unui studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) privind ocuparea informala in Romania, peste 23% din angajatori prefera sa plateasca o parte sau intregul salariu, fara declararea acestuia la autoritatile fiscale si de securitate sociala.
Articolul continuă mai jos
Romania este in fruntea tarilor Europei Centrale si de Est (CEE), in ceea ce priveste incidenta muncii nedeclarate, urmata de Bulgaria.
Potrivit raportului OCDE, persoanele implicate in munca informala se disting doua mari
grupuri:
-persoanele care lucreaza informal si pentru care munca informala constituie o strategie de supravietuire (unele forme de munca informala in agricultura si lucratorii familiali neremunerati);
-persoane care in mod deliberat evazioneaza impozitele si contributiile de securitate sociala (firmele neinregistrate sau firmele care nu-si declara lucratorii si ii angajeaza fara contract de munca, firme care isi declara vanzarile sub adevarata valoare si lucratori care isi declara veniturile sub adevarata valoare si primesc plati in bani).
Concluzia studiului este ca ocuparea informala persista in Romania si reprezinta intre 20-50% din totalul de ocupare a fortei de munca, in functie de definitiile utilizate.
Cercetatorii care s-au ocupat de raport au subliniat faptul ca ocuparea informala se mentine in parametrii din anii anteriori, fapt apreciat ca pozitiv si corelat cu masurile economice adoptate de catre Guvern. Cele mai benefice masuri pentru reducerea ocuparii informale sunt considerate introducerea taxei unice de impozitare de 16% si reducerea contributiilor de asigurari sociale cu 10 puncte procentuale incepand cu 2004.
Directiile viitoare de actiune sugerate de raport constau in imbunatatirea calitatii serviciilor publice furnizate mediului de afaceri si lucratorilor, comunicarea eficienta a beneficiilor ocuparii formale si a riscurilor evaziunii, precum si armonizarea politicilor si a cadrului institutional aferent.
Raportul OCDE poate fi consultat integral aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)