Buna ziua,
Suntem nevoiti sa pornim instalatia de aer conditionat la locul de munca din cauza ca se face foarte cald.
Problema este ca de fiecare data cand o pornim, aceasta degaja un miros puternic de mucegai si praf de la gurile de aerisire.
Am transmis mai departe conducerii si departamentului de administrativ, ca sa reglementeze aceasta problema care ar putea avea un risc mare de imbolnavire a angajatilor, insa nimeni nu a luat masuri, toata lumea ridica din umeri si paseaza vina mai departe.
Intr-adevar, spatiul in care functionam este luat in chirie, iar contractul semnat intre firma la care lucrez si persoana care ofera spatiul in chirie stabileste ca instalatia si filtrele acesteia vor fi curatate doar odata pe an (si ei pretind ca s-a intamplat deja anul acesta).
Avand in vedere ca, clauzele contractului au fost respectate, dar mirosul de mucegai si praf persista si prezinta un risc mare de imbolnavire, credeti s-ar putea face ceva ca situatia sa fie reglementata?
Puteti sesiza ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se trimite prin posta cu confirmare de primire.
Conform prevederilor din Cerintele minime de securitate si sanatate in munca privind locul de munca, aprobate prin HG nr. 1091/ 2006 angajatorul are obligatia conform:
-anexa 1
6. Ventilatia locurilor de munca in spatii inchise
6.1. La locurile de munca in spatii inchise trebuie luate masuri pentru a asigura suficient aer
proaspat, avandu-se in vedere metodele de lucru utilizate si cerintele fizice impuse lucratorilor.
In cazul utilizarii unui sistem de ventilare fortata, acesta trebuie sa fie mentinut in stare de
functionare.
Orice avarie trebuie semnalizata de un sistem de control, daca acest lucru este necesar pentru sanatatea lucratorilor.
6.2. Daca se utilizeaza instalatii de ventilare mecanica sau de aer conditionat, acestea trebuie sa functioneze astfel incat sa nu creeze disconfort prin expunerea lucratorilor la curenti de aer. Orice depunere sau impuritate ce poate crea un risc imediat pentru sanatatea lucratorilor prin poluarea atmosferei trebuie eliminata fara intarziere.
Multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra. A fost de foarte mare ajutor.
Daca ar fi sa fac sesizare la ITM si ei ar confirma ca intr-adevar instalatia nu funtioneaza la parametri legali, cine ar fi amendat? Firma la care lucrez ca nu creaza conditii optime angajatilor, sau proprietarul cladirii care ne-a oferit spatiul in chirie?
Ati mentionat ca in contractul incheiat, chiriasul raspunde de intretinerea echipamentelor.
menda o va primi firma chiriasa care exploateaza echipamentul tehnic.
ITM nu are aparatura sa confirme prin emiterea de buletine de analize, functionarea in parametri a aparaturii respective.
Poate constata existenta unor noxe - miros/ poluare, scurgeri de lichide, curenti de aer, temperatura ridicata, etc.