Lucrul intr-o casa de avocatura de business seamana intr-o buna masura cu viata unei familii numeroase sub acoperisul aceleiasi case, iar in momentul in care "copiii" cei mai silitori decid sa plece pe cont propriu, senzatia este ca cineva a spart casa si o parte din avere a fost furata. Cel mai recent exemplu este liderul pietei, casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNKDP).
Autor: Cristi Moga
Seful unei firme mari de avocatura spunea recent ca piata este asezata, cine “a avut de dat la gioale” a dat deja, iar tendinta este de consolidare a firmelor mari care ar putea eventual simti presiune in viitorul apropiat din partea firmelor internationale.
Chiar mai mult, de curand am calatorit cu fondatorul NNDKP, Ion Nestor, in acelasi avion spre Bucuresti, ocazie cu care acesta nu contenea in a-si lauda echipa de avocati si doi oameni in mod deosebit: Francisc Peli si Cristina Filip.
Nestor era mandru ca avocatul coordonator al unuia dintre cele mai importante domenii de expertiza din cadrul firmei, respectiv Cristina Filip, responsabila de afacerile cu energie, era singurul avocat din Romania recomandat de publicatia Chambers Europe de pe prima pozitie in topul pe energie (publicatia poate recomanda si mai multi avocati de pe aceeasi treapta ierarhica).
Pe de alta parte, despre Peli avea doar cuvinte de lauda, nu doar pentru ca este un avocat de top in real estate recunoscut in Romania, ci si pe plan international.
“Am primit de curand un mail de multumire foarte frumos pentru serviciile prestate pentru un mare jucator international de pe piata imobiliara, fapt care iti da un sentiment enorm de implinire”, spunea Nestor, facand referire la un contract derulat de Francisc Peli.
Avocatul a fost implicat in tranzactii imobiliare de referinta pentru piata romaneasca, precum vanzarea imobilului de birouri America House pentru 120 mil. euro sau preluarea de catre Deutsche Bank Asset Management a proiectului Upground, in urma unei afaceri de 340 mil. euro, nivelul maxim atins de piata pana in prezent.
In aceste conditii, cu atat mai surprinzatoare a fost informatia aparuta la mijlocul saptamanii trecute, prin care trei avocati parteneri ai Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), respectiv cei doi mentionati mai sus si Carmen Peli, sotia lui Francisc Peli, au decis sa paraseasca cea mai mare casa de avocatura din Romania, pentru a infiinta o alta - Peli Filip.
Cei trei vor fi insotiti de alti avocati din cadrul NNDKP si au gandit din timp strategia pentru a “musca” si dintr-o firma aflata in “deriva” - biroul local al Linklaters, de unde li se va alatura un viitor partener al Peli Filip, Alexandru Barsan, precum si alti avocati. Ce-i poate determina pe acesti tineri avocati (cei trei au fiecare 33 de ani) sa aleaga varianta drumului propriu? Cei 12 parteneri ai NNDKP au impartit anul trecut un profit de 5,5 milioane de euro, insemnand o medie de 457.000 de euro de persoana. Cotele de participare la profitul firmei sunt tinute confidentiale de majoritatea firmelor de pe piata, astfel ca valoarea exacta a sumelor incasate de fiecare dintre ei ramane un mister. Cu toate acestea, este greu de crezut ca banii pot reprezenta principala motivatie, in conditiile in care o firma de marime medie, cum probabil va fi si Peli Filip pentru inceput, inregistreaza venituri cuprinse intre 2 si 4 mil. euro, la o marja de profitabilitate cuprinsa intre 40% si 50%. Mai exact, un profit de 1-2 mil. euro va trebui impartit de cinci parteneri, potrivit actualei structuri a firmei, astfel ca sumele incasate vor fi comparabile cu cele din NNDKP.
Poate lucrul la care tin cel mai mult avocatii din Romania este “numele de pe casa”, dupa cum spunea partenerul unei firme recent infiintate, care dupa plecarea dintr-o firma mare, refuza sa se lase absorbit din nou, in conditiile in care noua firma ii poarta numele. Tuca Zbarcea, Biris Goran, Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR), care s-a asociat cu Allen & Overy, Badea, care s-a asociat cu Clifford Chance sau Bulboaca sunt nume de avocati care au decis sa iasa de sub umbrela unor firme mari (Musat & Asociatii si Linklaters au fost cele mai afectate) pentru a-si scrie numele pe tablita de la intrarea in cladirea de birouri, chiar daca la inceput aceasta nu era la fel de stralucitoare ca aceea lasata in urma.
“A fost o optiune de cariera”, a motivat Francisc Peli, care declara ca nu crede ca “poate sa fie altcineva numarul 1 in Romania decat Nestor”, fara a intra in detalii privind motivele plecarii.
Cu toate acestea, rupturile din interiorul caselor de avocatura sunt de cele mai multe ori emotionante, dar si tensionate, in conditiile in care initiatorii “revoltei” iau si “prizonieri” din randul celorlalti avocati si, poate chiar mai important, si din randul clientelei fidele. “Legendele” din piata avocaturii vorbesc chiar si de lacrimi, insa ultima discutie de la masa de intalnire a partenerilor se termina de cele mai multe ori cu ciocnirea unei cupe de sampanie.
Ce nu te omoara te face mai puternic, spune un proverb ce i se potriveste parca de minune lui Gheorghe Musat si ar putea fi valabil si pentru Ion Nestor, cei doi fiind considerati fondatorii primelor case de avocatura de business de pe piata, adevarate scoli de drept pentru multi dintre avocatii tineri romani. In ciuda numeroaselor plecari din cadrul Musat & Asociatii, firma a gasit resurse si a incasat anul trecut peste 11 mil. euro, situandu-se pe locul al doilea dupa NNDKP in ierarhiile avocatilor. Nu inseamna ca aceia care s-au desprins au avut mai putin succes. Firmele tinere au aratat o hotarare poate chiar mai mare decat cea a lui Musat si Nestor, care la inceputul anilor ’90, cand au fondat firmele, aveau in jur de 40 de ani fiecare. De altfel, se pare ca avocatii decid acum sa porneasca pe cont propriu chiar mai tineri, cei trei parteneri care pleaca din NNDKP avand 33 de ani, in timp ce Florentin Tuca avea 36 de ani cand a decis sa plece de la Musat.
Chiar mai tineri au fost avocatii care s-au desprins din Linklaters pentru a forma Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR), tinand cont ca actualul managing partner, Costin Taracila, avea doar 27 de ani cand a parasit compania. Plecarile nu au ocolit aproape nicio firma de pe piata, astfel ca anul acesta si din cadrul Bostina & Asociatii a plecat Narcisa Oprea, partener responsabil cu piata de capital, care a decis sa se alature firmei austriece Schoenherr.
Ce sanse are Peli Filip intr-o piata in care nume grele de pe piata avocaturii, precum Allen & Overy, White & Case si chiar spaniolii de la Garrigues, au decis ca e momentul sa-si intareasca pozitiile?
Peli a declarat ca pe termen mediu vede firma nou infiintata ca independenta, lucrand ca un “boutique” de consultanta in afaceri, pentru clienti care vor fi dezvaluiti de contractele care vor fi semnate ulterior.
Aici va fi, probabil, elementul care va influenta pozitia viitoarei firme, si anume fidelitatea clientilor cu care au lucrat deja in cadrul firmelor pe care le parasesc, precum si atragerea unor companii noi.
Nestor anticipa in primavara ca schimbarile de pe piata de avocatura se vor accentua in acest an si declara, chiar, ca in decurs de trei ani este deschis la orice oportunitate, fie vanzarea catre o alta firma, fie o prezenta regionala, prin cumpararea unui birou intr-o capitala vecina.
Mesajul acestei declaratii a fost interpretat in diferite moduri de catre ceilalti avocati din piata, insa putini sunt cei care anticipau o ruptura de asemenea proportii.
Astfel, ce evolutie va avea piata avocaturii si NNDKP in urmatorii trei ani este greu de anticipat, dar aliantele, preluarile si mai ales desprinderile ar trebui sa nu mai mire pe nimeni. Tinerii vor sa plece de-acasa!
Comentarii articol (0)