ACCES GRATUIT
Conventie bilaterala
Protectie sociala sporita pentru lucratorii romani din Spania
Romania si Spania au efectuat marti schimbul instrumentelor de ratificare privind Conventia in domeniul securitatii sociale, semnata la Madrid, la 24 ianuarie 2006. Conventia va intra in vigoare dupa 30 de zile de la data schimbului instrumentelor de ratificare, respectiv la 21 august 2008 .
Articolul continuă mai jos
Conventia intre Romania si Spania va asigura o mai buna protectie sociala pentru persoanele care lucreaza sau au lucrat pe teritoriile celor doua tari.
Conventia reglementeaza acordarea prestatiilor de securitate sociala in caz de boala obisnuita si maternitate, boala profesionala, accidente de munca, somaj, pensii, deces si se va aplica tuturor lucratorilor care au fost sau sunt supusi legislatiilor unuia sau ambelor state contractante, precum si membrilor lor de familie si urmasilor.
Mai mult, conventia stabileste drept principiu general ca persoana care desfasoara o activitate remunerata pe teritoriul unui stat contractant sa fie supusa numai legislatiei acestui stat, existand exceptii pentru lucratorii detasati, personalul intreprinderilor de transport international, echipajul navelor, functionarii publici si membrii misiunilor si posturilor diplomatice.
Prevederile Conventiei urmeaza principiile Regulamentului (CEE) nr.1408/71 privind aplicarea sistemelor de securitate sociala angajatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul comunitatii si se refera la aplicarea unei singure legislatii, egalitatea de tratament, mentinerea drepturilor obtinute (exportul prestatiilor de securitate sociala) si mentinerea drepturilor in curs de achizitie (totalizarea perioadelor de asigurare).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)