Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri Proiectul de lege pentru ratificarea Codului European de Securitate Sociala, instrument juridic adoptat de statele membre ale Consiliului Europei, potrivit unui comunicat al Executivului.
Cu ocazia depunerii instrumentului de ratificare, Romania accepta obligatiile din Codul European de Securitate Sociala referitoare la Partile I (Dispozitii generale), II (Ingrijiri medicale), III (Prestatii de boala), V (Prestatii de batranete), VII (Prestatii familiale), VIII (Prestatii de maternitate), dispozitiile corespunzatoare din Partile XI (Calculul platilor periodice), XII (Dispozitii comune) si Partea a XIII-a (Dispozitii diverse).
Totodata, in sedinta de miercuri
a fost aprobat si Proiectul de lege pentru ratificarea Conventiei nr. 102/1952 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind normele minime de securitate sociala, prin care partile semnatare se angajeaza sa mentina regimul de securitate sociala cel putin egal cu cel necesar pentru ratificarea Codului European de Securitate Sociala.
In cazul Conventiei OIM nr. 102/1952 privind normele minime de securitate sociala, Romania accepta obligatiile din Partile II (Ingrijiri medicale), III (Prestatii de boala), V (Prestatii de batranete), VII (Prestatii familiale) si VIII (Prestatii de maternitate) ale Conventiei.
In ceea ce priveste ambele documente, pentru a fi ratificate este necesar ca tara membra sa accepte minim trei dintre domeniile sociale acoperite, ceea ce permite o extindere treptata la toate cele noua domenii (ingrijiri medicale, prestatii de boala, prestatii de somaj, prestatii de batranete, prestatii in caz de accidente de munca si boli profesionale, prestatii familiale, prestatii de maternitate, prestatii de invaliditate si prestatii pentru urmasi).
Fiecare dintre partile documentelor se refera la riscul acoperit, persoanele protejate, prestatiile acordate, conditiile de eligibilitate, cuantumul prestatiei, perioada de acordare a prestatiei si durata perioadelor de asteptare.
Organizatia Internationala a Muncii a participat activ la activitatea de elaborare a Codului European de Securitate Sociala, acesta fiind elaborat pe baza prevederilor Conventiei nr. 102 a Organizatiei Internationale a Muncii, referitoare la standardele minime de securitate sociala, adoptata in 1952.
Totodata, era important sa se asigure ca aceste instrumente internationale, cu un continut aproape identic si ratificate de aproximativ aceleasi state, sa fie interpretate in mod unitar de catre cele doua organizatii.
Conventia nr. 102/1952 a O.I.M.privind normele minime de securitate sociala este cea mai importanta dintre toate conventiile OIM in domeniul securitatii sociale, fiind singurul instrument international bazat pe principiile securitatii sociale care stabileste un set minim de standarde agreat la nivel mondial pentru toate cele noua domenii ale securitatii sociale.
Prin ratificarea Conventiei nr. 102, Romania isi asuma responsabilitatea generala pentru acordarea corespunzatoare a prestatiilor in conformitate cu prevederile conventiei. Totodata, Romania va transmite anual rapoarte cu privire la aplicarea Conventiei, incluzand informatii complete referitoare la legislatia si reglementarile prin care au efect prevederile conventiei.
Comentarii articol (0)