Am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia emitentului Petrom S.A., al carui curs a coborat, in ciuda profitului in crestere inregistrat in primul trimestru al anului curent, pana la valori pe care nu ne imaginam ca o sa ne mai intalnim curand.
„SNP testeaza minimele lunii februarie, in ciuda profitului in crestere inregistrat in primul trimestru”
Am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia emitentului Petrom S.A., al carui curs a coborat, in ciuda profitului in crestere inregistrat in primul trimestru al anului curent, pana la valori pe care nu ne imaginam ca o sa ne mai intalnim curand.
Astfel, dupa ce, in debutul lunii iunie a anului curent, cursul actiunilor Petrom a urcat pana la nivelul de 0,56 lei/actiune, cel mai recent val de stiri negative privind evolutia economiei mondiale¬/corectii severe/panica ce a afectat pietele internationale si autohtone de capital a marcat revenirea acestuia, chiar daca si numai pentru o zi, sub pretul de 0,4 lei /actiune, fara ca aceasta scadere sa fie neaparat justificata prin prisma unor perspective negative privind profitul companiei.
Performantele financiare aferente primului trimestru din 2008
La nivelul contului de profit si pierdere, am asistat la urmatoarele evolutii semnificative:
1. un avans de 34,86% al cifrei de afaceri, cu atat mai important cu cat survine dupa evolutia mai modesta a afacerilor Petrom din ultimii ani:
Avansul survine pe fondul cresterii cotatiilor internationale la titei, dar si al unei usoare cresteri a volumului productiei fata de finele anului precedent, dupa cum reiese din tabelul de mai jos:
2. o crestere cu 17,63% a veniturilor din exploatare, a caror evolutie este strans legata de cea a cifrei de afaceri;
3. cresterea cu 10,75% a cheltuielilor din exploatare - intr-un ritm net inferior celui in care au evoluat veniturile din exploatare, ceea ce constituie o evolutie pozitiva extrem de importanta.
Astfel, cresteri mai importante pot fi sesizate la nivelul cheltuielilor cu materiile prime si materialele consumabile (14,21%), al cheltuielilor cu personalul (17,99%), al cheltuielilor cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate (60,86%) si al celor privind marfurlie (69,14%). Cheltuielile cu deprecierea imobilizarilor corporale si necorporale au inregistrat o apreciere moderata (5,24%), in timp ce anumite categorii de cheltuieli, cum ar fi cele privind prestatiile externe, au consemnat un usor regres (-12,57%).
Prin urmare, la data de 31.03.2008, structura cheltuilelilor din exploatare ale Petrom S.A. era urmatoarea:
4. o crestere cu 161,01% a profitului burt din exploatare, pana la nivelul de 1.029.111.082 lei;
5. un profit financiar in suma de 123.212.881 lei, in crestere cu 112,21% fata de primul trimestru al anului precedent. Totusi, trebuie remarcat faptul ca profitul financiar nu depaseste 4,23% din profitul brut al Petrom SA in perioada analizata;
6. obtinerea unui profit net in suma de 977.038.544 lei, aferent primului trimestru din 2008, in crestere cu 156,30% fata de perioada similara a anului precedent.
La nivel bilantier, Petrom S.A. a inregistrat la urmatoarele evolutii mai importante:
1. cresterea cu 7,86% a valorii imobilizarilor corporale, care au inregistrat un avans de 51,48% in decursul ultimilor 3 ani;
2. un avans de 12,72% al valorii stocurilor, pe fondul cresterii cotatiilor internationale la titei si gaze naturale;
3. o usoara majorare a datoriilor pe termen scurt (4,83%), ce detin o pondere de 33,54% din valoarea datoriilor totale angajate de societate;
4. cresterea cu 6,85% a valorii capitalurilor proprii, ce trebuie pus pe seama profitului net obtinut de Petrom in decursul primului trimestru din 2008.
Prin urmare, structura capitalurilor proprii ale Petrom S.A., la data de 31.03.2008, este cea cuprinsa in tabelul de mai jos:
Indicatorii de rentabilitate
Cresterea profitului net aferent ultimelor 4 trimestre calendaristice se reflecta intr-o imbunatatire evedenta a valorii indicatorilor de rentabilitate ai Petrom, care inregistreaza in prezent valori destul de ridicate:
Evolutia bursiera
Valorile inregistrate de catre indicatorii combinati ai emitentului, PER si P/BV, sunt in prezent destul de interesante comparativ cu majoritatea emitentilor cotati la BVB. Astfel, daca nivelul gradului de supraevaluare se situeaza in apropierea mediei pietei, valoarea PER este in prezent una din cele mai scazute de pe piata, chiar si pentru perioada de corectii prelungite pe care piata romanesca de capital o traverseaza in prezent.
Concluzii
In consecinta, apreciem ca Petrom este unul dintre principalii beneficiari ai evolutiei explozive inregistrate recent de cotatiilor internationale la titei si gaze naturale, dar si ca acesta incepe sa resimta efectul favorabil al investitiilor efectuate in ultimii ani pentru identificarea si exploatarea unor noi capacitati de productie.
Valorile interesante ale indicatorilor combinati, PER si P/BV, constituie unul dintre principalele atuuri ale SNP, iar publicarea rezultatelor financiare aferente primului semestru al anului curent, este de asteptat sa aduca, daca nu o revigorare a cotatiilor bursiere ale emitentului, cel putin confirmarea faptului ca, cel putin din punct de vedere fundamental, evolutia Petrom ramane in continuare una extrem de solida.
_______________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
17 iulie 2008
Comentarii articol (3)