Pe Forumul Avocatnet.ro a fost discutata situatia in care o agentie imobiliara percepe comisionul de la persoana care vrea sa achizitioneze un imobil, chiar si in cazul in care nu a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare.
Situatia prezentata de user
O persoana a semnat o conventie cu o agentie imobiliara, inainte de a viziona un apartament, din care rezulta ca, in cazul in care se ajunge la incheierea unui contract de vanzare-cumparare sau un antecontract cu firma constructoare, persoana va datora agentiei un comison de 2 % +TVA din pretul de pe contract.
Desi nu s-a incheiat inca contractul autentic de vanzare cumparare, ci doar antecontractul, agentia imobiliara si-a solicitat comisionul, iar persoana respectiva a fost nevoita sa plateasca.
Intrebarile userului
In cazul in care din motive nu se ajunge sa se semneze si contractul autentic de vanzare cumparare in urma caruia persoana ar deveni propretara de drept a imobilului, e normal ca agentia imobiliara sa ramana cu comisionul platit?
Nu ar trebui returnat?
Pana unde se intind totusi obligatiile agentiei?
Agentia nu are datoria de a ajuta o persoana sa ajute sa ajunga in posesia imobilului?
Simplul fapt ca a aratat un imobil si ca a incheiat un antecontract ii da dreptul sa ia acel comision si sa nu mai aiba nicio obligatie fata de clienti?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user mentioneaza ca acest comision se ia de la vanzator si nu de la cumparator.
Acesta considera ca antecontractul de vanzare-cumparare isi produce efectele, probabil s-a achitat o arvuna, si s-a stabilit un termen in care se va incheia actul autentic de vanzare cumparare.
Oricum, acestuia situatia i se pare a fi mai complexa. Daca se mai doreste achizitionarea acelui apartament, pe baza antecontractului de vanzare-cumparare se poate obliga vanzatoulr sa incheie actul autentic de vanzare-cumparare sau sa dea dublul arvunei.
In cazul in care in contractul de comision se specifica faptul ca acel comision este datorat, doar la incheierea contractului autentic de vanzare-cumparare atunci agentia este obligata sa restituie comisionul. O astfel de baza legala exista: imbogatirea fara justa cauza, plata nedatorata etc.
Insa, in momentul in care in contract se specifica si existenta antecontractul de vanzare-cumparare atunci nu se mai pot recupera banii.
Un alt user considera ca nu exista nicio regula imperativa, astfel incat, totul tine de intelegerea partilor. Userul mentioneaza, de asemenea, ca, in ultima vreme, acest comision este perceput de la cumparator.
In opinia acestui user, este vorba cu un contract de comision deficitar. In mod normal, ar fi trebuit sa existe doua comisioane: unul final, de platit la incheierea contractului, si unul partial platibil la incheierea antecontractului. Nu e problema agentiei din vina cui nu se semneaza contractul, ei si-au prestat serviciul pentru care s-au angajat si isi merita banii. Problema este alta, si anume, cat reprezinta acei bani, ca nu este logic sa ia la fel de mult pentru antecontract ca pentru contract.
Asteptam si opinia ta in Forumul Avocanet.ro.
Comentarii articol (2)