Situatia prezentata de user
O persoana a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, acesteia i s-a solicitat sa achite un impozit de 2%, pentru suma data in avans.
In opinia acestei persoane, este vorba de o "promisiune" si nu de un "transfer al dreptului de proprietate", deci nu ar trebui impozitat acest antecontract. Insa, notarul a considerat ca avansul este parte din pretul de vanzare/cumparare.
Pentru aceasta persoana, problema nu este plata in doua rate a acestui impozit, la data antecontractului, respectiv la data contractului, ci faptul ca banca ce acorda creditul ipotecar doreste acum ca un alt notar sa incheie atat contractul de vanzare/cumparare cat si cel de ipoteca. Acest notar solicita onorariul procent dintre pretul de vanzare si plata integrala a impozitului, fara a mai lua in calcul avansul dat, nici sub forma impozitului retinut si nici sub forma onorariul deja incasat procent din avans.
Intrebarile userului
Cum ar trebui procedat?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user al forumului considera ca banca nu poate impune un notar anume, mai ales ca este deja incheiat un antecontract in forma autentica, iar notarul care a autentificat actul are obligatia ca, din onorariul pentru autentificarea actului translativ, sa scada partea de onorariu achitata la incheierea antecontractului.
De asemenea, acesta adauga ca impozitul pentru veniturile din instrainarea imobilelor este in sarcina vanzatorului, nu a cumparatorului. Userul presupune ca, la intelegerea cu vanzatorul, persoana in cauza a acceptat sa-l achite.
Oricum, acest impozit nu este datorat decat atunci cind imobilul este instrainat. Actul incheiat la notar, promisiunea sinalagmatica de vanzare-cumparare, nu este un act translativ de proprietate, deci notarul nu era indreptatit sa pretinda plata unui impozit nedatorat.
Acesta recomanda a se insista la banca pentru incheierea contractului la acelasi notar.
Un alt raspuns se refera la situatia notarilor
In opinia acestei persoane, daca se semneaza contractul la un notar neagreat de banca, banii nu se vireaza vanzatorului decat in momentul intabularii /notarii in cartea funciara, mai exact, dupa 5 zile. Daca vanzatorul nu e de acord, nu mai este nimic de facut.
In plus, nefiind platit pretul contractului, la vanzare-cumparare mai intervine o problema: sa inscrie si privilegiul vanzatorului pentru restul de pret, ceea ce dupa 5 zile inseamna alta declaratie autentica, alta radiere.
Si un alt user al forumului dezaproba impunerea de catre banci a anumitor birouri notariale.
Referitor la impozit, acesta adauga faptul ca nu se achita decat la momentul transferului de proprietate. Din aceasta cauza, userul recomanda schimbarea notarului ales.
De asemenea, userul considera ca aceste intelegeri vizand achitarea impozitului de catre cumparator nu sunt de buna credinta, si mai ales nu pot fi trecute in contract.
Prin lege, vanzatorul trebuie sa isi achite impozitul calculat procentual din pretul tranzactiei. Partile declara pe proprie raspundere ca pretul este real. Daca cumparatorul achita un pret plus o alta suma de bani (acel impozit), pretul nu este cel real.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)