Situatia prezentata de user
Doua persoane au incheiat, la notar, un antecontract de vanzare-cumparare, insa data stabilita prin antecontract pentru incheierea contractului final de vanzare cumparare a fost depasita cu 2 luni. Conform acestui act, cumparatorul este indreptatit la dublul sumei data ca avans.
Intrebarile userului
Care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata sau orice alta formalitate prealabila, aceasta mentiune fiind inserata in antecontract?
Care sunt pasii de urmat pentru recuperarea avansului?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Unul din userii forumului considera ca, in situatia in care actul de vanzare-cumparare nu s-a incheiat in forma autentica in termenul prevazut in antecontract, exista doua posibilitati:
-notificarea vanzatorului pentru a se prezenta la un birou notarial, specificandu-se ora, data si locul; in cazul neprezentarii promitentului vanzator, notarul va da o incheiere de certificare;
-formularea cererii de chemare in judecata pentru a se pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.
Acest user precizeaza ca, in cazul in care se va aplica clauza penala inserata in antecontract, tot actiunea judecatoreasca poate rezolva recuperarea dublului avans.
O alta persoana de pe forum considera ca dreptul de creanta nu poate fi valorificat direct in baza antecontractului investit, deoarece el nu se naste in virtutea clauzei, ci in virtutea angajarii raspunderii civile contractuale pentru neexecutarea culpabila a conventiei, in cadrul actiunii in justitie.
Un alt utilizator precizeaza ca restituirea dublului sumei achitate nu poate avea loc fara rezolutiunea antecontractului, rezolutiune care, chiar si in cazul existentei celui mai ferm pact comisoriu, trebuie constatata de instanta. Pe langa aceste aspecte, utilizatorul aminteste si de acele pacte comisorii care impun rezolutiunea judiciara, cum ar fi pactul comisoriu de gradul I.
Acest user argumenteaza motivand ca obligatia promitentului vanzator este una de a face, nu de a da. Iar obligatia lui ramane aceeasi pana la rezolutiunea contractului, care fie trebuie pronuntata de instanta, fie trebuie doar constatata de aceasta in cazul existentei unui pact comisoriu expres potrivit caruia rezolutiunea opereaza prin vointa partilor asa cum a fost exprimata in act. Abia din acel moment obligatia promitentului cumparator devine una de a da. Prin urmare, executorul judecatoresc nu poate fi chemat sa aprecieze el daca neindeplinirea obligatiei de a face se datoreaza promitentului vanzator, pentru a o transforma in obligatia de a da si pentru a pune in executare clauza de arvuna.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro!
Comentarii articol (2)