Situatia prezentata de user
O persoana a incheiat cu matusa sa un precontract de vanzare-cumparare pentru o casa (au incheiat precontract deoarece matusa dobandise casa prin Legea nr.112 si nu o putea vinde decat dupa 10 ani; nu a fost o casa nationalizata, ci o casa cumparata de la intreprinderea unde lucra).
Cand s-a incheiat precontractul, prin notariat, persoana respectiva a platit integral suma finala de vanzare. Intre timp, cu o luna inainte de implinirea celor 10 ani, matusa a murit si unicul ei fiu a devenit mostenitor.
Inainte de a muri, matusa a fost la IML unde a dat o declaratie ca fiul sau nu a ingrijit-o si nu a vizitat-o in ultimii 25 de ani de viata si ca nu vrea sa ii lase casa. Acest precontract a fost trecut si in intabulare.
Intrebarile userului
Ce trebuie facut pentru a obtine casa ( persoana ar vrea sa execute contractul si sa obtina imobilul, nu banii)?
Daca fiul matusii nu vrea sa intocmeasca actele pentru contractul final de vanzare-cumparare, persoana respectiva ii poate cere si alte despagubiri in afara de dublul sumei platite de ea matusii? In contract este trecuta si o clauza cu dublul pretului - adica ar putea sa-i ceara dublul casei evaluate in acest moment in grila notarilor, sau dublul sumei platite acum 10 ani. Dublul pretului platit acum 10 ani este o suma infima fata de actuala valoarea de piata a casei.
Raspunsurile oferite de useri pe aceasta tema
Un user considera ca procedura este simpla, fiind indicata notificarea mostenitorului de a se prezenta la notar ca sa se incheie contractul.
Daca acesta nu se prezinta, se incheie un proces-verbal in acest sens, care impreuna cu antecontractul poate fi prezentat in instanta si se poate obtine o hotarare.
Un alt user adauga faptul ca notificarea se trimite prin executor. Acesta completeaza ca, in cazul in care este vorba despre o clauza de dezicere, se pot crea mai multe situatii.
In primul rand, in opinia acestuia, depinde daca din contract reiese ca ar fi obligatie alternativa (si atunci alege creditorul) sau daca, promitentul-vanzator a apreciat ca s-ar putea razgandi.
Un alt user sugereaza ca daca se vrea sa se faca dovada in instanta ca s-a indeplinit obligatia de a se prezenta la notar si ca promitentul vanzator nu s-a prezentat in urma notificarii, atunci este nevoie de constatarea notarului, data prin incheiere.
Ori, notarul nu va certifica faptul ca o anume persoana (respectiv promitentul vanzator) nu s-a aflat in biroul lui la data si ora prevazute in notificare decat daca notificarea este facuta prin executorul judecatoresc si daca exista confirmarea comunicarii acestei notificari.
O astfel de dovada il scuteste de amanari in cazul unui proces, promitentul cumparator facand dovada, in acest fel, atat a notificarii, cat si a refuzului promitentului vanzator de a incheia actul.
Si un alt user este de acord sa se faca o convocare de prezentare la notar.
O alta persoana aminteste ca legea notarilor publici reglementeaza procedura prin care notarul public poate atesta faptul ca o persoana s-a prezentat sau nu la sediul biroului sau, in urma unei somatii sau notificari.
Prima dovada care trebuie facuta notarului, pentru indeplinirea procedurii, este aceea a existentei somatiei/notificarii, a comunicarii acesteia, a continututlui ei conform cu cererea de atestare (data si ora citarii la notar, sediul biroului, scopul citarii).
Notarul poate cere partii interesate repetarea somarii/notificarii daca considera ca aceasta nu respecta cerintele impuse de procedura pe care el o are de urmat. Altfel, oricine ar putea invoca faptul ca s-a prezentat la notar, iar cocontractantul nu, chiar si in lipsa unei somatii/notificari.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)