avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitorul nu vrea sa incheie contractul de vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitorul nu vrea sa incheie contractul de vanzare cumparare conform precontractului

Buna ziua! As dori sa fiu cat mai concis si sa va prezint cazul meu! Soacra mea a cumparat de la o matusa in baza unui precontract de vanzare cumparare o casa (au incheita precontract deoarece matusa dobandise casa prin legea 112 si nu o putea vinde decat dupa 10 ani; nu a fost o casa nationalizata, ci o casa cumparata de la intreprinderea unde lucra). Cand s-a incheiat precontractul, prin notariat, soacra mea a platit integral suma finala de vanzare. Intre timp ,cu o luna inainte de implinirea celor 10 ani, matusa a murit si unicul ei fiu a devenit mostenitor. Precizez ca inainte de a muri cu cateva luni, matusa a fost la IML unde a dat o declaratie ca fiul sau nu a ingrijit-o si nu a vizitat-o in ultimii 25 de ani de viata si ca nu vrea sa ii lase casa. Acest precontract a fost trecut si in intabulare.
1)Ce trebuie sa facem acum ca sa obtinem casa (noi am vrea sa executam contractul si sa obtinem imobilul, nu banii)
2)Daca fiul matusii nu vrea sa intocmeasca actele pentru contractul final de vanzare cumparare, soacra mea ii poate cere si alte despagubiri in afara de dublul sumei platite de ea matusii? (in contract este trecuta si o cluza cu dublul pretului - adica ar putea sa-i ceara dublul casei evaluate in acest moment in grila notarilor, sau dublul sumei platita de ea acum 10 ani?) - dublul pretului platit acum 10 ani este o suma infima fata de actuala valoarea de piata a casei. Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
munteanuf, utilizator
Cel mai recent răspuns: ILINCA MARIETA , Consilier juridic 10:38, 31 Octombrie 2008
Il notificati pe mostenitor sa se prezinte la notar ca sa incheiati contractul, daca n u vine sa incheie notarul un proces-verbal in caest sens...
Cu asta si cu antecontractul mergeti in instanta si obtineti hotarare!
E simplut, dar dureaza ceva si veti avea nevoie, din cate imi pare, de avocat.

Bafta!
Notificarea cum se transmite, ca banuiesc ca trebuie sa fie ceva in doua exemplare cu o confirmare de primire.....Cum trimit acea notificare? O trimit eu prin posta, ma duc la un notar ca sa o trimita, sau prin cine sa o trimit? Merci!
NU cunosc acel contract, asa incat nu va pot spune...
Oricum, pe langa cum o transmiteti mai conteaza si ce scrieti in ea etc.
munteanuf a scris:

2)Daca fiul matusii nu vrea sa intocmeasca actele pentru contractul final de vanzare cumparare, soacra mea ii poate cere si alte despagubiri in afara de dublul sumei platite de ea matusii? (adica ar putea sa-i ceara dublul casei evaluate in acest moment in grila notarilor, sau dublul sumei platita de ea acum 10 ani?) - dublul pretului platit acum 10 ani este o suma infima fata de actuala valoarea de piata a casei. Va multumesc

Discutaţi antecontractul cu un avocat. Din cele relatate aş putea trage concluzia că există o clauză de dezicere (plata dublului sumei achitate, ca obligaţie alternativă). Sigur, e doar o supoziţie. În lipsa textului contractului nu se pot face afirmaţii tranşante.

Nu veţi putea cere dublul valorii casei, ci doar dublul preţului actualizat.

Notificarea se trimite prin executorul judecătoresc.

Liviu S.Bordaş
Liviu, notificarea se trimite prin executor daca nu scrie altceva in contract... Daca scrie, de ca sa mai dai un porcan de bani pentru un lucru care poate bcosta 5 lei?
NU vad citat din contract, asa ca nu stim daca e clauza de dezicere, depinde daca din contract reiese ca ar fi obligatie alternativa (si atunci alege creditorul) sau asa cum spui tu, promitentul-vanzator a apreciat ca s-ar putea razgandi...
Depinde si cine poseda, in anumite conditii...
Depinde de prea multe ca sa dam o solutie exacta, asa zic eu.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)
Revenire la subiectul investire cu titlu executoriu al unui antecontract de vanzare cumparare kid kid \"Buna seara, As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Articol de lege Gabriela Negrut Gabriela Negrut Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu un articol de lege, care sa precizeze exact procedura de notificare.unde este prevazut faptul ca in urma incheierii unui ... (vezi toată discuția)