Nu vad care conditie din lege nu ar putea fi respectata... Apoi, repet, Regulamentul e neclar si excede legii.
In primul rand vorbeste de somatie sau notificare, apoi arata procedura numai pentru somatie. Asta ce inseamna, ca la somatie e nevoie de acte in plus? Sau ca somatia si notificarea, fiind cam aceeasi chestie pentru certificarea ce i se cere notarului, au aceeasi procedura? De unde reiese?
Apoi, se vorbeste desypre inmanarea actuljui, dar notificarea se face foarte rar prin inmanare, asa incat, nu o fi despre notificare vorba...
Chiar efectuata prin executor, notificarea nu e onligatoriu a fi inmanata... somatia insa... cam da! Ca nu poate executorul sa trimita somatia orin posta, dar poate trimite notificarea!
Apoi, in lege spune clar ca notarul certifica prezenta persoanei si declaratia acesteia... In Regulament apare faptul ca alte declaratii trebuie certificate... anume declaratiile persoanei somate (recte notificate, in caz de interpretare extinsa) adica tocmai ale persoanei celeilalte... si numai daca ea se prezinta!!! :O
In concluzie, procedura somatiei presupune inmanare in principiu, Regulamentul vorbeste de somatie, notificarea putand fi constatata ca s-a indeplinit de catre notar prin orice mijloc legal si contractual. Nici un cuvant ori articol din Regulament nu obliga partea sa faca notificarea prin executor, sa cheltuie bani degeaba.
In plus, daca cel ce se prezinta la notar nu indeplineste conditiile pentru o certificare conform literei d, litera b nu ii ajunge, ca instanta va verifica indeplinirea procedurii.
De aia spun ca legea e proasta, Regulamentul nu mai spun.
Notarul imi poate spune ca procedura e ok, partea adversa imi ataca semnatura de pe confirmarea de primire si procedura poate deveni nelegala...
La ce foloseste constatarea notarului? :O Ca sa avem constatari peste constatari, inutile? Ce facem, putem anula si incheierea notarului pe baza asta? Ca e o certificare de fapte si se bazeaza si pe constatarea unor fapte neadevarate...
E de-a dreptul stupid, ilogic... Consuma energie, timp si bani, degeaba!
Daca oricum instanta verifica procedura... care e sensul, rostul, logica si necesitatea??...
Declaratia mea in fata notarului ca am facut o somatie pentru ziua si data X ar trebui sa fie de ajuns...
Si-asa se vorbeste de duplicat, eu am fost numai cu copii xerox certificate la notar... Nu am lasat originalul vreunei notificari, darmite duplicat!! Ca sa nu intram sa spunem ce inseamna duplicat! Ce duplicat la somatie, cine il intocmeste??
Ce duplicat la notificare, iar, cine il face? E un act sub semnatura privata (sau poate fi numai asa, rar e altfel in practica), cine elibereaza duplicat? :surrender:
Nu mi-a spus niciun notar ca daca nu e notificarea facuta orin executor nu-mi da incheiere de constatare. Ca si-asa le arat contractele sau notificarea, ceea ce e deja mai mult decat ar fi necesar... ca asa spune Regulamentul ala fara sens...
Parerea mea e ca ar trebui sa vedem si de ce vrea legea una ori alta... nu sa ne supunem orbeste, aiurea, ca asa zice un tampit de Regulament... facut la fel de bine de UNNPR ca si statutul avocatilor de UNBR... cautand sa adauge la lege in favoarea profesiei pe care o apara... fara sa se gandeasca la scopul legii la care adauga...
Scuze, m-am cam ambalat pentru ca am vazut ca o idee aratata de un jurist poate duce la adepti care nu o rumega si nu o trec prin sita propriilor convingeri juridice... Ca nu ajunge sa citim motamo...
Atata timp cat intr-un antecontract de vanzare cumparare se stipuleaza ca "orice litigiu izvorat din acest contract se va rezolva de catre instantele judecatoresti" cred ca cel mai simplu e sa apelati la instantele de judecata daca in prealabil ati fost la notar si acesta l-a somat pe fiul matusii respectiv pe mostenitor care a preluat si aceasta obligatie odata cu mostenirea de la mama sa, anume aceea de a perfecta contactul de vanzare cumparare, fapt prevazut si in antecontarct.