avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revenire la subiectul investire cu titlu executoriu al ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revenire la subiectul investire cu titlu executoriu al unui antecontract de vanzare cumparare

"Buna seara,

As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata sau orice alta formalitate prealabila, un antecontract de vanzare cumparare incheiat in froma autentica la notariat, conform art.66 din Legea 36/1995, aceasta mentiune fiind inserata in antecontract.
Data stabilita prin antecontract pentru incheierea contractului final de vanzare cumparare a fost depasita cu 2 luni, iar cumparatorul este indreptatit la dublul sumei dat ca avans.
Ma intereseaza care sunt pasii de urmat pentru recuperearea avansului.

Va multumesc anticipat! "

Aceasta a fost prezentarea initiala a problemei, pentru a lamuri situatia de fapt, revin cu urmatoarele precizari. Antecontractul de vanzare cumparare a fost incheiat in octombrie, data de finalizare a contractului de vanzare cumparare a fost pe 2 decembrie. Deoarece promitentul vanzator nu a finalizat actele, unele din ele fiind inregistrate la cadastru abea pe data de 15 decembrie, i-am trimis acestuia 3 notificari in perioada ianuarie-martie, prin care am precizat ca s-a depasit termenul, ca dorim o renegociere a pretului avand in vedere diferenta de curs valutar decembrie 2008-februarie 2009, inclusiv lamurirea unor aspecte privind terenul -la castru aparand o suprapunere de 6 metrii cu terenul vecinului. Nici unul din aspectele sus mentionate nu a fost clarificat, iar in martie am primit o notificare prin care am fost invitati (noi promitentii cumparatori) la notariat pentru finalizarea contractului.
In prezent nu dorim incheierea contractului deoarece euro a crescut f mult fata de data negocierii si avem suspiciuni cu privire la acea suprapunere de 6 metrii.
In fond, obligatia promitentului vanzator nu s-a indeplinit pana la data de 2 decembrie, si consider ca nu putem fi obligati la incheierea contractului.
Sa inteleg ca in situatia de fata trebuie sa mergem in instanta si sa solicitam rezilierea antecontractului si ca o consecinta a rezilierii obligarea promitentului vanzator la plata dublului avansului?
Nu am inteles de ce unul din domnii care a avut amabilitatea de a imi raspunde a scris faptul ca daca solicit rezilierea contractului, nu mai pot solicita si plata dublului avnasului - sau poate am inteles eu gresit.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Meroiu Daniela , Avocat 19:34, 27 Martie 2009
Solicitati doar obligarea vanzatorului la plata dublului avansului , asa cum ati stiplulat in clauza penala inserata in precontract , si plata dobanzii legale aferente pana la momentul platii respective .Creditorul are o dubla posibilitate , aceea de solicitare a executarii obligatiei prin incheierea actului autentic sau obligarea vanzatorului la plata dublui avans.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare apartament,din care am predat la data semnarii sale un avans de 15.000 lei. Contractul trebuia ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)
Antecontact de vanzare cumparea violetabadea violetabadea Buna. Am si eu o intrebare: a mai avut cineva o actiune prin care vanzatorul sa fie obligat la plata dublului avansului dat de cumparator ca sanctiune a ... (vezi toată discuția)