avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontact de vanzare cumparea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontact de vanzare cumparea

Buna. Am si eu o intrebare: a mai avut cineva o actiune prin care vanzatorul sa fie obligat la plata dublului avansului dat de cumparator ca sanctiune a nedepunerii la notar a documetelor de proprietate ale imobilului, obiectul antecontractului, aspect care a pus in imposibilitate finalizarea tranzactiei. Daca da imi poate spune care sunt pasii de urmat in promulgarea unei astfel de actiuni.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 23:04, 15 Iunie 2008
simplu... se poate stipula o astfel de clauza in antecontractul de vanzare-cumparare, fiind vorba ca atunci cand una din parti nu finalizeaza contractul de v-c propriu-zis pana la o anumita data, atunci partea care va avea de "suferit" prin neamplinirea contractului, ii va cere partii care este de vina, o suma de bani, care poate fi avansul contractului.
de rugula promitentul vanzator-daca este de vina, va inapoia promitentului cumparator dublul sau triplul avansului plus daune... totul depinde de cum stipulati in antecontract.

av. vasilescu:luck:
Ultima modificare: Duminică, 15 Iunie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
Prima oară se va face o notificare debitorului promitent-vânzător prin care se solicită acestuia plata dublului avansului achitat conform antecontractului de vânzare-cumpărare încheiat la data de ........... între părţi, având în vedere nerespectarea obligaţiei asumate de promitentul-vânzător, respectiv prezentarea sa cu actele aferente la notar în vederea încheierii contractului autentic până la data stipulată în antecontract, dată ce a expirat.
După ce această notificare a rămas fără efect, îl veţi da în judecată. Veţi timbra la valoare! ;)
Daca in ante- contractul respectiv se prevede un termen pana la care promitentul-vanzator sa depuna documentele de proprietate ale imobilului ( in regimul de Carti Funciare notarul verifica din oficiu daca vanzatorul este inscris in Cartea Funciara, singura obligatie a vanzatorului fiind sa se prezinte la notar pentru a semna contractul de vanzare-cumparare) si vanzatorul nu se prezinta pana la termenul stipulat in contract la notar, el este obligat sa restituie dublul sumei primite ca avans de la cumparator.
Depinde si cum este facut actul respectiv. Daca este facut ca lumea la notar, actul este titlu executoriu si atunci nu mai trebuie umblat in instanta si simpla ajungere la termen da dreptul cumparatorului sa se adreseze executorului pentru restituirea dublului pretului, restituirea acestuia putand fi garantata chiar cu ipoteca imobiliara, iar imobilul sa se scoata la vanzare silita pentru obtinerea dublului pretului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare fara conditii impuse cumparatorului mirea mirea Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare unde conditiile impuse pentru vanzator erau: in cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Nerespectare antecontract trandafir88 trandafir88 buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatorea problema: -am incheiat acum un an un antecontract autentificat la notar pentru achizitia unei case aflata in ... (vezi toată discuția)