Dispunem in acest moment de tabloul complet al rezultatelor financiare semestriale publicate de catre emitentii listati la BVB.
Exceptii care confirma regula
Dispunem in acest moment de tabloul complet al rezultatelor financiare semestriale publicate de catre emitentii listati la BVB.
Conform acestui tabel, 22 de emitenti au inregistrat profituri in crestere, 26 au anuntat performante inferioare celor obtinute in acelasi interval al anului precedent, 5 dintre ei au inregistrat pierderi in ambele perioade, 6 au trecut pe profit si 5 au intrat pe pierdere.
In general, datele de mai sus ascund putine surprize, in conditiile in care majoritatea acestora se inscrie in linia evolutiilor trasate fie de prevederile bugetului de venituri si cheltuieli, fie de rezultatele obtinute in primul trimestru.
Din fericire, exista si exceptii de la aceasta regula, pe care vom incerca sa de descoperim impreuna in saptamanile urmatoare.
Astfel, am ales drept subiect al acestei analize saptamanal emitentul SANTIERUL NAVAL ORSOVA S.A., care a anuntat in primul semestru al anului curent un profit net in suma de 4.876.441 lei, cu 74,99% mai mare decat cel din perioada similara a anului precedent si cu 165,98% peste cel obtinut in primul trimestru.
#PAGEBREAK#
Performantele financiare aferente primului semestru din 2008
La nivelul contului de profit si pierdere, emitentul a inregistrat urmatoarele evolutii semnificative:
1. un avans de 14,32% al cifrei de afaceri;
2. o crestere cu 37,28% a veniturilor din exploatare, care pe langa cifra de afaceri (80,87% din totalul veniturilor din exploatare) incorporeaza si veniturile provenind din variatia stocurilor (comenzi in curs de executie);
3. cresterea cu 23,94% a cheltuielilor din exploatare, in cadrul carora principalele categorii de cheltuieli au consemnat, fara exceptie, ritmuri de crestere inferioare celui inregistrat de veniturile din exploatare.
Astfel, cheltuielile cu materiile prime si materialele consumabile au crescut cu numai 13,74%, cele salariale cu 21,05% iar cele privind prestatiile externe cu 27,35%, ceea ce a contribuit la amelioararea semnificativa a profitabilitatii societatii.
Acest lucru a fost posibil in ciuda faptului ca activitatea de ajustare a provizioanelor deja constituite de societate a condus in acest semestru la realizarea unor cheltuieli suplimentare in suma de 583.413 lei. Nivelul acestei categorii de cheltuieli nu este unul excesiv de ridicat, insa el survine dupa ce societatea a obtinut din aceeasi activitate un venit in suma de 1.743.198 lei in intervalul similar al anului precedent.
Prin urmare, la data de 30.06.2008, structura cheltuielilor din exploatare ale Santierului Naval Orsova S.A. se prezinta in felul urmator:
4. majorarea cu 215,66% a profitului din exploatare al societatii, pana la valoarea de 9.354.033 lei;
5. amplificarea pierderii provenind din activitatea financiara a societatii. In semestrul II al anului curent acesta pierdere a fost in suma de 2.940.461 lei si insumeaza 31,44% din totalul profitului din exploatare. La baza deteriorarii rezultatului financiar sta aparitia unor cheltuieli in suma de 3.214.254 lei, ca urmare a ajustarii valorii imobilizarilor financiare si a investitiilor financiare detinute ca active circulante;
6. cresterea cu 74,99% a profitului net obtinut in primul semestru. Acesta este in suma de 4.876.441 lei si consemneaza o crestere de 165,98% fata de primul trimestru si reprezinta 59,24% din profitul bugetat pentru anul in curs;
La nivel bilantier, am asistat la urmatoarele evolutii fata de finele anului precedent:
1. mentinerea relativ constanta a valoarii activelor imobilizate (-0,96%), ce insumeaza 35,42% din activele patrimoniale ale societatii;
2. cresterea cu 28,54% a activelor circulante, ce detin ponderea cea mai importanta in cadrul activelor totale (64,48%). Astfel, evolutii mai importante le-au inregistrat volumul stocurilor, care a crescut cu 40,46%, si creantele detinute asupra tertilor, ce au inregistrat un usor regres (-2,95%);
3. un avans de 40,99% al datoriilor pe termen scurt, ce reprezinta 95,02% din datoriile totale ale societatii. Drept urmare, rata globala de indatorare a societatii a urcat pana la nivelul de 44,81%, ceea ce constituie o valoare usor ridicata;
4. o crestere cu 2,11% a capitalurilor proprii ce trebuie pusa pe seama profitului din exercitiul financiar curent;
Prin urmare, la data de 30.06.2008, structura capitalurilor proprii ale Santierului Naval Orsova, era urmatoarea:
Indicatorii de rentabilitate
In prezent, Santierul Naval Orsova inregistreaza un nivel mediu al rentabilitatii economice si celei financiare, dupa cum rezulta din tabelul de mai jos:
Evolutia bursiera
Valoarea indicatorilor combinati ai societatii este in prezent una extrem de interesanta. Astfel, conform tabelului de mai jos, Santierul Naval Orsova inregistreaza unul dintre cele mai scazute PER-uri din piata si o valoarea unitara a gradului de supraevaluare ce tradeaza faptul ca actiunile vizate se tranzactioneaza la o valoare apropiata de cea a activului net unitar.
Concluzii
Prin urmare, apreciem ca evolutia recenta a Santierul Naval Orsova este una demna de urmarit, cel putin daca e sa ne raportam la dinamica profitului net si la valorile extrem de scazute ale indicatorilor combinati.
Mai mult, chiar daca perspectivele pentru piata de capital romaneasa raman in continuare destul de sumbre, sunt convinsa ca o selectie atenta a emitentilor listati la BVB, in baza unor instrumente specifice analizei fundamentale, va fi in masura sa contribuie, pe termen mediu si lung, la imbunatatirera eficientei dumneavoastra investitionale.
_______________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
17 iulie 2008
Comentarii articol (0)