Am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia emitentului Socep S.A. care, conform celor mai recente raportari financiare, a înregistrat un profit în suma de 5.441.058 lei in primul semestru din 2008 (in crestere de 32 ori fata de perioada similara a anului precedent).
„Cronica unui profit anuntat”
Totusi, performanta a trecut aproape neobservata, în conditiile în care, pe de o parte, contextul economic international ramane sumbru, iar pe de alta parte este posibil ca informatiile recente sa fi fost deja incluse în pretul actiunilor din ultimele luni.
Performantele financiare aferente primului semestru din 2008
La nivelul contului de profit si pierdere, emitentul a inregistrat urmatoarele evolutii semnificative:
1. un avans de 60,94% al cifrei de afaceri, comparativ cu perioada similara a anului precedent. Evolutia se datoreaza intensificarii traficului portuar (de la valoarea de la 1208 mii tone în S1/2007 la 1426 mii tone in prezent) coroborate cu actualizarea tarifelor la anumite servicii prestate de catre societate;
2. o crestere cu 64,20% a veniturilor din exploatare, a caror evolutie este strans corelata cu cea a cifrei de afaceri;
3. cresterea cu 32,44% a cheltuielilor din exploatare - intr-un ritm net inferior celui înregistrat de veniturile din exploatare.
In cadrul acestora, singura categorie de cheltuieli ce a inregistrat o crestere mai rapida decat cea a veniturilor din exploatare sunt cheltuielile cu materiile prime si materialele consumabile (67,15%). In schimb, toate celelate categorii de cheltuieli au inregistrat, fara exceptie, ritmuri inferioare de crestere: cheltuielile cu personalul - 32,88%, cheltuielile privind prestatiile externe - 37,04%, cheltuielile cu amortizarea - 2,60%.
Prin urmare, la data de 30.06.2008, structura cheltuielilor din exploatare ale Socep S.A. se prezenta in felul urmator:
4. cresterea exploziva a profitului din exploatare al societatii, pana la nivelul de 6.031.050 lei, dupa ce in primul semestru din 2007 acesta fusese in valoare de numai 18.778 lei;
5. o dinamica mai lenta (66,23%) a rezultatului provenind din activitatea financiara si in consecinta reducerea ponderii acestuia in totalul profitului din exploatare pana la valoarea de 5,38%;
6. obtinerea in primul semestru din 2008 a unui profit net in suma de 5.441.058 lei, in crestere de 32 ori fata de perioada similara a anului precedent. Profitul obtinut prezinta meritul de a se situa cu 57,99% peste nivelul celui bugetat pentru intregul an curent si cu 74,18% peste cel obtinut in decursul exercitiului financiar precedent.
La nivel bilantier, nu am asistat la modificari importante fata de finele anului precedent:
1. valoarea activelor imobilizate, ce insumeaza 60,56% din activele patrimoniale ale societatii, s-a mentinut relativ constanta pe parcursul ultimelor 6 luni (1,68%). In cadrul acestora, terenurile si constructiile detineau la 31.12.2007 o pondere de 55,80%, utilajele si masinile un procent de 39,41%, iar restul pana la 100% era reprezentat de imobilizarile necorporale, alte instalatii, utilaje si mobilier, avansuri si imobilizari corporale in curs;
2. activele circulante au inregistrat un usor recul (-0,80%), pe fondul cresterii accelerate a creantelor (35,77%) si al unui usor avans al stocurilor (11,16%). Aceste evolutii au condus insa la o inevitabila scadere a disponibilitatilor din casa si conturile la banci (-17,70%), ce a neutralizat integral efectul lor asupra nivelului activelor circulante;
3. in cadrul datoriilor totale, angajamentele pe termen scurt au inregistrat un avans de 12,61% iar provizioanele s-au redus cu 375.000 lei. Drept urmare, rata globala de indatorare se mentine in apropierea pragului extrem de redus de 10%;
4. valoarea capitalurilor proprii a sporit cu 0,63%, in conditiile in care efectul pozitiv al obtinerii unui profit net in suma de 5.441.058 lei, aferent exercitiului financiar curent, a fost usor umbrit de soldul negativ al rezultatului reportat, in valoare de 1.425.068 lei;
Prin urmare, la data de 30.06.2008, structura capitalurilor proprii ale Socep S.A., era urmatoarea:
De asemenea, tabelul de mai sus pune in evidenta o pondere destul de redusa (4,38%) a rezervelor din reevaluare in capitalurile proprii ale societatii, situatie ce este indeosebi comuna fie societatilor ce nu dispun in patrimoniu de cladiri si terenuri cu o valoare semnificativa, fie celor ce nu au efectuat reevaluari recente ale acestora.
Indicatorii de rentabilitate
Nivelul indicatorilor de rentabilitate ai SOCEP S.A. tradeaza o valoare destul de ridicata a rentabilitatii economice si una medie a rentabilitatii financiare. Situatia este explicabila prin faptul ca, din cauza gradului foarte redus de indatorare, societatea nu reuseste sa profite de un potential efect de levier al capitalurilor imprumutate:
Evolutia bursiera
In prezent, gratie profitului net in crestere spectaculoasa, Socep SA inregistreaza un destul de atractiv al PER insa, din pacate, valoare raportului pret/activ net contabil unitar ramane una ce se situeaza cu mult peste media a societatilor listate la BVB in acest moment.
Concluzii
In consecinta, apreciem ca rezultatele financiare excelente inregistrate de societate in prima jumatate a anului curent vin sa justifice evolutia favorabila a cursului actiunilor SOCP din ultima vreme si traseaza coordonatele de evolutie a profitului net al societatii pentru anul in curs.
Din pacate, asa cum am subliniat si in alte dati, ramane de vazut in ce conditii indicatorii provenind din sfera analizei fundamentale isi pastreaza relevanta intr-o piata dominata de stiri negative referitoare indeosebi la evolutia economiei mondiale. Astfel, publicarea rezultatelor financiare semestriale de catre toti emitentii listati la BVB este de asteptat sa aduca clarificari importante in acest sens.
_______________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
17 iulie 2008
Comentarii articol (0)