„Cuvantul de ordine e subevaluarea”
Societatea a trecut pe profit la finele anului precedent si înregistreaza în prezent o valoare extrem de interesanta a raportului PER, în schimb o „piatra de moara” o constituie în cazul sau nivelul neobisnuit de ridicat al investitiilor financiare pe termen scurt (cu perspective solide de a se transforma în investitii pe termen lung!). Acestea însumeaza nu mai putin de 40,66% din cadrul activelor totale ale emitentului analizat, respectiv 52,39% din capitalurile proprii ale acestuia.
Performantele financiare aferente primului semestru din 2008
Astfel, la nivelul contului de profit si pierdere, am asistat la urmatoarele evolutii mai importante:
1. avansul de 11,58% al cifrei de afaceri, care se înscrie în ritmul de evolutie prognozat pentru anul în curs;
2. cresterea cu 10,91% a veniturilor din exploatare, a caror evolutie a urmat-o îndeaproape pe cea a cifrei de afaceri;
3. mentinerea relativ constanta (0,85%) a nivelului cheltuielilor din exploatare fata de perioada similara a anului precedent.
În cadrul acestora, cheltuielile cu personalul au scazut cu 21,59%, ca urmare a reducerii cu 25,61% a numarului de angajati ai societatii. Întrucat cheltuielile salariale detin o pondere destul de importanta în cadrul cheltuielilor din exploatare (22,66%), aceasta evolutie a fost suficienta pentru a compensa avansul înregistrat de o serie de cheltuieli precum: cele cu materiile prime si materialele consumabile (8,85%), cele cu energia si apa (12,76%) si cele privind prestatiile externe (52,20%).
Prin urmare, la data de 30.06.2008, structura cheltuielilor din exploatare ale Altur S.A. se prezinta în felul urmator:
4. obtinerea unui profit din exploatare in suma de 3.141.636 lei, ce survine dupa o pierdere in suma de 2.037.144 lei inregistrata la finele perioadei similare din 2007;
5. ameliorarea activitatii financiare a societatii, care s-a incheiat cu un profit in suma de 342.270 lei;
6. incheierea primului semestru din 2008 cu un profit net in suma de 3.483.906 lei, in conditiile in care in intervalul similar al anului precedent Altur S.A. raportase o pierdere in suma de 2.645.613 lei.
La nivel bilantier, in primul semestru din 2008 Altur SA a inregistrat urmatoarele modificari semnificative:
1. scaderea cu 1,93% a valorii activelor imobilizate, a caror ultima reevaluare a avut loc la finele anului 2006;
2. cresterea cu 8,42% a valorii activelor circulante, ce insumeaza 68,62% din activele totale ale societatii. In cadrul acestora, am asistat la urmatoarele evolutii mai importante:
- volumul creantelor a crescut cu 23,16%;
- valoarea investitiilor financiare pe termen scurt a crescut cu 3,64%, pana la nivelul de 53.544.869 lei;
- stocurile au ramas relativ constante (-0,11%), in ciuda unei cresteri cu 11,58% a cifrei de afaceri;
Prin urmare, structura activelor circulante ale altur S.A. se prezinta in felul urmator:
3. datoriile societatii au crescut in perioada analizata cu 9,53%, iar rata globala de indatorare a consemnat un usor avans, pana la nivelul actual de 22,38%;
4. nivelul capitalurilor proprii a crescut cu 3,53%, pe seama profitului net obtinut in decursul exercitiului financiar curent iar structura lor s-a modificat ca urmare a faptului ca primele de capial rezultate din majorarile de capital derulate in anul precedent au fost incorporate in capitalul social prin distribuirea de actiuni gratuite.
Prin urmare, la data de 30.06.2008, structura capitalurilor proprii ale Altur S.A. Slatina era urmatoarea:
Indicatorii de rentabilitate
Nivelul indicatorilor de rentabilitate ai Altur S.A. este unul mediu, dupa cum reiese si din tabelul de mai jos:
Evolutia bursiera
Indicatorii combinati ai Altur Slatina inregistreaza si ei valori dintre cele mai interesante. Astfel, ne retine atentia atat nivelul subunitar extrem de scazut al raportului pret/activ contabil unitar, cat si valoare PER, care se situeaza cu mult sub media pietei.
Concluzii
In consecinta, apreciem ca evolutia profitului net al societatii si nivelul PER constituie in prezent unele dintre principalele atuuri ale acesteia.
Ce e drept, ramane de vazut care este valoarea reala a activului net contabil al Altur S.A., in conditiile in care investitiile sale financiare nu s-au putut sustrage valului de scaderi generalizate ce a marcat in ultimul an evolutia principalilor emitenti listati la BVB. Totusi, chiar si in acest caz, este de asteptat ca valoarea raportului P/BV sa ramana una subunitara.
_______________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
17 iulie 2008
Comentarii articol (0)