Am ales drept subiect al acestei analize saptamanale emitentul ZENTIVA S.A., care conform situatiilor financiare date publicitatii la finele primului semestru din anul curent, pare sa fi gasit remediul la evolutia descendenta a profitului sau din ultima vreme.
„A devenit Zentiva imuna la scaderea profitului?”
Sa fie oare chiar asa? O analiza mai atenta a rezultatelor societatii releva o situatie mult mai nuantata.
Performantele financiare aferente primului semestru din 2008
Astfel, la nivelul contului de profit si pierdere, Zentiva SA a inregistrat urmatoarele evolutii semnificative:
1. o perpetuare a trendului descendent al cifrei de afaceri (-17,44%) initiat la finele anului precedent :
2. o scadere cu 19,89% a veniturilor din exploatare, intr-un ritm asemanator cu cel inregistrat de cifra de afaceri;
3. reducerea cu 18,24% a cheltuielilor din exploatare, a caror dinamica a urmat si ea indeaproape evolutia cifrei de afaceri.
In cadrul cheltuielilor din exploatare, s-au consemnat economii importante indeosebi la capitolul cheltuieli cu materiile prime si materialele consumabile (-51,85%) si al celor cu amortizarea (-25,17%), in timp ce cheltuielile salariale au ramas relativ constante (-2,86%) iar cele privind prestatiile externe au inregistrat chiar un avans de 19,31%.
Interesant este si faptul ca mentinerea relativ constanta a costurilor salariale survine in conditiile in care numarul de salariati al acesteia s-a redus cu 24,55%, de la 998 de angajati la mijlocul anului precedent la numai 753 in prezent.
Astfel, structura cheltuielilor din exploatare ale societatii la data de 30.06.2008 se prezinta in felul urmator:
4. scaderea cu 25,36% a profitului din exploatare al societatii, survenita in conditiile restrangerii afacerilor societatii si ale mentinerii relativ constante a marjelor de profit;
5. trecerea pe profit (3.643.448 lei) a activitatii financiare a societatii. In semestrul II al anului precedent, acesta se incheiase cu o pierdere in suma de 13.429.696 lei, cauzata de volumul neobisnuit de ridicat al cheltuilelor din grupa „Alte cheltuieli financiare” (19.515.443 lei). In perioada curenta, cheltuielile amintite anterior au fost in suma de numai 2.592.354 lei;
6. cresterea cu 72,73% a profitului net obtinut in primul semestru. Acesta este in suma de 22.028.899 lei si reprezinta 64,65% din profitul bugetat pentru anul in curs. Totusi, trebuie observat ca ameliorarea acestui indicator se datoreaza exclusiv eficientizarii activitatii financiare si nicidecum cresterii profitului din exploatare.
La nivel bilantier, am asistat la urmatoarele evolutii fata de finele anului precedent:
1. scaderea cu 6,34% a valorii imobilizarilor corporale, ce insumeaza 22,10% din activele totale ale societatii;
2. cresterea cu 15,74% a activelor circulante, ce survine oarecum surprinzator in conditiile unei scaderi a cifrei de afaceri. In cadrul acestora, evolutii mai importante le-au inregistrat casa si conturile la banci (43,73%), creantele (5,67%) si stocurile (13,26%). De asemenea, este interesant de observat faptul ca activele circulante continua sa detina ponderea cea mai importanta in cadrul activelor totale ale societatii:
3. un avans de 17,84% al datoriilor pe termen scurt, in ciuda caruia rata globala de indatorare se mentine la nivelul de 19,95%, ceea ce reprezinta o valoare medie;
4. o crestere cu 8,44% a valorii capitalurilor proprii, ce se datoreaza profitului in crestere obtinut in exercitiul financiar curent;
Prin urmare, la data de 30.06.2008, structura capitalurilor proprii ale Zentiva SA, era urmatoarea:
Indicatorii de rentabilitate
In prezent, Zentiva inregistreaza un nivel extrem de scazut al rentabilitatii economice si financiare, ceea ce dovedeste ca mai este inca suficient loc pentru ameliorarea performantelor financiare ale societatii:
Evolutia bursiera
Indicatorii combinati ai societatii inregistreaza in prezent valori medii. Astfel, valoarea raportului pret/activ net contabil este in prezent una subunitara, fara a fi neaparat cea mai scazuta din piata, iar nivelul PER, desi nu este excesiv de ridicat, se situeaza usor peste cel inregistrat de catre principalele blue-chips-uri (SNP, BRD, TLV).
Concluzii
Prin urmare, apreciem ca rezultatele inregistrate de societate in primul semestru al anului curent reflecta in mod pozitiv schimbarile demarate de catre aceasta in cea de-a doua jumatate a anului precedent si care au vizat atat aspecte organizationale strategice, cat si mai mai ales o noua abordare a pietei. Aceste schimbari au pus accentul pe optimizarea capitalului de lucru si implicit a profitului societatii, obiective ce au fost considerate ca primand asupra nevoii de extindere a afacerilor si a cifrei de afaceri a societatii.
Totusi, activitatea din exploatare a Zentiva ramane inca „in suferinta” si ramane de vazut daca aceasta „va gasi remediul” pentru imbunatatirea profitabilitatii in trimestrele urmatoare.
_______________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
17 iulie 2008
Comentarii articol (1)