ACCES GRATUIT
Proceduri de autorizare pentru armele neletale
Armele neletale din categoria celor cu aer comprimat si a celor confectionate special pentru a imprastia proiectile din cauciuc se supun procedurii autorizarii in vederea procurarii si, ulterior, emiterii permisului de arma. Armele neletale din categoria celor confectionate special pentru a imprastia gaze nocive, iritante sau de neutralizare se supun in continuare procedurii de notificare prealabila.
Articolul continuă mai jos
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 130/2005.
In vederea asigurarii cadrului juridic necesar aplicarii prevederilor Legii nr. 295/2004, actul normativ stabileste reglementarea distincta a procedurilor referitoare la conditiile de procurare, detinere, port si folosire a armelor neletale, potrivit categoriei acestora: arme neletale supuse autorizarii si arme neletale supuse notificarii prealabile.
Autorizatia de procurare a armelor neletale supuse autorizarii se elibereaza cu o valabilitate de 90 de zile si poate fi prelungita o singura data de catre autoritatea care a emis-o, pentru o noua perioada de 90 de zile.
Armele neletale supuse autorizarii nu pot fi introduse pe teritoriul Romaniei decat in cazul in care titularul dreptului de port si folosire face dovada detinerii legale a acestora sau urmeaza sa participe la un concurs de tir organizat de o asociatie sau un club de tir sportiv afiliat la Federatia Romana de Tir Sportiv sau Federatia Romana de Schi si Biatlon sau, dupa caz, prezinta invitatia unui colectionar de arme roman.
In cazul armelor neletale supuse in continuare procedurii de notificare prealabila, notificarea trebuie insotita si de certificatul de cazier judiciar al solicitantului.
Normele, care pana la data adoptarii OUG nr. 26/2008 se aplicau tuturor armelor neletale, fara distinctie, prin modificarile operate, devin incidente doar armelor neletale supuse notificarii prealabile.
Actul normativ introduce proceduri noi, specifice armelor neletale supuse autorizarii, prin adaptarea conditiilor si situatiilor de procurare, detinere, port si folosire utilizate in cazul armelor letale. Acestea se refera la etapa autorizarii procurarii armelor, la obligatiile titularului dupa procurarea armei, pentru inscrierea armei in permisul de arma sau la obligatiile titularilor care instraineaza ori care mostenesc aceste categorii de arme.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)