Comisia europeana pentru drepturile omului si egalitatea de gen a Parlamentului European a elaborat un raport prin care a prezentat felul in care principiul egalitatii dintre femei si barbati este aplicat.
In raportul elaborat de eurodeputata Iratxe García Pérez se mentioneaza ca, in pofida progreselor semnificative inregistrate, persista multe inegalitati intre femei si barbati.
Violenta impotriva femeilor reprezinta obstacolul major in calea egalitatii dintre sexe, fiind una dintre cele mai raspandite incalcari ale drepturilor omului, care nu cunoaste limite geografice, economice sau sociale.
Membrii Parlamentului European saluta raportul Comisiei pe aceeasi tema si sustine abordarea dubla propusa in ceea ce priveste egalitatea de gen, promovand, pe de o parte, masuri care sa asigure egalitatea intre femei si barbati, iar pe de alta parte, masuri specifice pentru reducerea discriminarii.
Remunerare inegala
In ultimii ani s-a inregistrat o lipsa de progrese in ceea ce priveste disparitatile de remunerare bazate pe gen intre femei si barbati. Prin urmare se solicita consolidarea legislatiei europene care sa impuna angajatorilor obligatia de a realiza consultanta in ce priveste salariile si sa dezvolte planuri de actiune care sa reduca diferentele de remunerare. De asemenea sunt necesare actiuni concertate, in special in cadrul noului ciclu al Strategiei europene pentru crestere si locuri de munca, si a principiilor comune privind flexicuritatea.
Deputatii europeni solicita institutiilor comunitare si statelor membre sa declare 22 februarie drept Ziua internationala a egalitatii salariale.
Participarea femeilor la procesul decizional
Se constata ca participarea generala a femeilor la procesul decizional, la nivel local, national si al UE este insuficienta. Comisia, statele membre si partidele politice ar trebui sa actioneze in scopul ameliorarii acestei situatii. In acest sens, se subliniaza efectele pozitive ale folosirii cotelor electorale pentru reprezentarea femeilor.
Reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie si cea privata
Se estimeaza ca acordul-cadru privind concediul parental poate fi imbunatatit in ce priveste urmatoarele puncte: punerea in aplicare a masurilor de stimulare menite sa incurajeze tatii sa-si ia un concediu parental, consolidarea drepturilor angajatilor de a-si lua un concediu parental si asigurarea flexibilitatii sistemelor privind concediile, sporirea duratei concediului parental si a indemnizatiei acordate pe perioada unui astfel de concediu.
Membrii Parlamentului European invita statele membre sa aplice masuri specifice destinate combaterii inegalitatilor dintre femei si barbati, cauzate de perioadele de intrerupere a activitatii profesionale, in special de concediul de maternitate sau de concediul pentru a se ocupa de membrii familiei aflati in intretinere, si sa reduca efectele negative ale acestora asupra carierelor, salariilor si drepturilor de pensii.
In plus, se solicita statelor membre si autoritatilor regionale si locale sa imbunatateasca disponibilitatea, calitatea si accesibilitatea serviciilor de ingrijire a copiilor precum si sa garanteze faptul ca disponibilitatea acestor servicii este compatibila cu programele de lucru cu norma intreaga ale barbatilor si femeilor care au copii sau persoane in intretinere.
Raportul Comisiei Europene privind egalitatea de sanse intre femei si barbati poate fi consultat aici.
Comentarii articol (0)