Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) a elaborat un proiect de Ordonanta de urgenta privind eliminarea legaturilor dintre nivelul unor drepturi de asistenta sociala si nivelul salariului de baza minim brut pe tara. Propunerea MMFES a fost publicata recent pe site-ul Secretariatului general al Guvernului.
In expunerea de motive se arata ca, in prezent, nivelul drepturilor de asistenta sociala se stabileste in functie de nivelul salariului de baza minim brut, iar cresterea salariului minim ar crea influente majore, nedorite, asupra bugetul de stat consolidat, din cauza existentei unor legaturi intre diversele contributii sociale si acesta.
Totodata, se mentioneaza ca o majorare a salariului minim ar duce la o crestere fara precedent a drepturilor de asistenta sociala, iar acest fapt constituie un efort bugetar imposibil de sustinut pe termen scut si mediu. Prin urmare, proiectul de ordonanta de urgenta are in vedere eliminarea legaturii dintre nivelul unor drepturi de asistenta sociala si nivelul salariului de baza minim brut pe tara.
Conform proiectului de OUG, prin modificarea
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata prin Legea nr.7/2007, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se va calcula prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra valorii indemnizatiei pentru cresterea copilului si se va suporta de la bugetul de stat, pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatie. In prezent, OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului prevede ca asigurarea sociala de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra sumei reprezentand valoarea de doua ori salariul de baza minim brut pe tara, garantat in plata.
De asemenea, la stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se va lua in calcul valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, dupa cum prevde proiectul de OUG elaborat de Ministerul Muncii.
Proiectul mai prevede si modificarea
Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, in perioada in care o persoana are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se va calcula prin aplicarea cotei stabilite de lege asupra sumei reprezentand valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului cu handicap, renuntandu-se la aplicarea cotei prevazute de lege asupra sumei reprezentand valoarea de doua ori salariul de baza minim brut pe tara.
In plus, la stabilirea cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate nu se va mai lua in calcul salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, ci indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap.
Totodata, prin modificarea
Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, persoanele carora li se recunoaste statutul de refugiat sau li se acorda protectie subsidiare, ar putea primi, la cerere, in limitele disponibilitatilor financiare ale statului, un ajutor lunar rambursabil pentru o perioada de maximum 6 luni, daca, din motive obiective, sunt lipsite de mijloacele de existenta necesare. Pentru motive intemeiate, acest ajutor ar putea fi prelungit pentru inca o perioada de cel mult 3 luni. Pentru anul 2009, cuantumul ajutorului se va stabili la nivelul acordat in luna decembrie 2008, iar pentru urmatorii ani, cuantumul ajutorului se va indexa prin hotarare a Guvernului, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat an/an anterior.
Proiectul de OUG al Ministerului Muncii mai prevede si modificarea
Legii nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice. Potrivit propunerii de act normativ, diferenta pana la concurenta valorii integrale a contributiei lunare de intretinere ar putea fi platita de catre sustinatorii legali ai persoanelor varstnice ingrijite in camine, daca realizeaza un venit lunar, pe membru de familie, in cuantum mai mare decat 600 lei. In clipa de fata, aceasta este platita de catre sustinatorii legali ai persoanelor varstnice ingrijite in camine, doar daca realizeaza un venit pe membru de familie mai mare decat salariul minim brut pe tara.
Proiectul Ordonantei de Urgenta poate fi consultat aici.
Comentarii articol (0)