Procurorul general Codruta Kovesi a declarat marti ca cel mai mare impediment pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuala il constituie perceptia ca incalcarea lor nu este grava, desi potrivit Organizatiei Mondiale a Vamilor contrafacerea reprezinta intre 5 si 7% din comertul mondial, informeaza Mediafax.
"Poate cel mai mare impediment pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuala il constituie perceptia ca incalcarea lor prezinta o gravitate redusa", a declarat astazi procurorul general Codruta Kovesi, citata de Mediafax, in cadrul conferintei finale a proiectului "Intarirea capacitatii institutionale de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala", implementat de Ministerul Public.
"Sustragerea a o suta de DVD-uri inscriptionate cu filme dintr-un magazin este privita in mod unanim ca o fapta reprobabila care justifica sanctionarea autorului, pe cand copierea aceluiasi numar de filme prin folosirea internetului este considerata o activitate acceptabila, desi prejudiciul adus titularului drepturilor de autor este acelasi", a mai adaugat, Codruta Kovesi, in cadrul aceleiasi conferinte.
Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana, si a avut un buget de 1,9 milioane Euro. Acesta s-a desfasurat pe o perioada de 18 luni si a avut ca scop principal intarirea protectiei drepturilor de proprietate intelectuala si industriala conform reglementarilor Uniunii Europene, sub coordonarea Ministerului Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Obiectivele acestui program au fost:
1. Dezvoltarea metodologiilor, a metodelor de lucru si a cooperarii interinstitutionale
• imbunatatirea cooperarii intre institutiile implicate in combaterea pirateriei si contrafacerii
• revizuirea cadrului legal si a procedurilor privind drepturile de proprietate intelectuala
• imbunatatirea fluxului de informatii interinstitutional
• stabilirea unui cadru de dezvoltare a unei metodologii de estimare a ratei pirateriei si contrafacerii
2. Cursuri de formare profesionala in domeniul protejarii drepturilor de proprietate intelectuala si industriala pentru procurori, ofiteri de politie, ofiteri vamali, personal ORDA si OSIM
• crearea unor programe pe termen mediu si lung de training pentru toate institutiile partenere in cadrul programului
• dezvoltarea unor cursuri de formare de formatori
• programe de formare profesionala pentru personalul institutiilor beneficiare
3. Crearea unei bazei comune IT pentru toate institutiile implicate in protectia drepturilor de proprietate
• dezvoltarea unei solutii IT care sa creasca comunicarea si schimbul de informatii intre institutiile cu atributii in domeniul protejarii drepturilor de proprietate intelectuala si industriala
4. Derularea unei campanii de constientizare asupra pericolelor reprezentate de produsele contrafacute si piratate
Comentarii articol (0)