avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Rolul poliþiei în sancþionarea încãlcãrii ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Rolul poliþiei în sancþionarea încãlcãrii dreptului de proprietate industrialã

Buna ziua,
O persoana comercializeaza un produs inregistrat la osim fara acceptul proprietarului. S-a facut plangere la politie in acest sens. Au politistii obligatia de a se deplasa la locul de vanzare al respectivului?
Daca respectivul vinde in cadrul unui eveniment de scurta durata cum trebuie procedat pentru a fi prins asupra faptului daca politia raspunde la sesizare in 30 de zile iar evenimentul dureaza 3 sau 4 zile?
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 17:10, 26 Februarie 2012
Exista diferite masuri strategice privind realizarea unei cooperari intre institutiile si organizatiile implicate in asigurarea protectiei proprietatii intelectuale:
Protocolul de colaborare între Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci si Camera de Comert si Industrie a României si a Municipiului Bucuresti încheiat în anul 2000 si reînnoit în luna mai 2003 având ca principal scop constituirea de centre regionale de proprietate industriala pentru diseminarea informatiilor din domeniu. Protocol de colaborare similar având ca obiectiv cresterea gradului de informare a mediului de afaceri cu privire la importanta dreptului de autor si drepturilor conexe în economia bazata pe cunoastere a fost încheiat si între Oficiul Român pentru Drepturile de Autor si Camera de Comert si Industriei a României si a Municipiului Bucuresti în luna mai
2003.

[ link extern ]
Din punctul meu de vedere trebuie sesizata OSIM care, prin atributiile ce-i revin (protectia drepturilor), va sesiza la randul sau instanta de judecata odata constatate faptele si s-a facut dovada incalcarii dreptului de proprietate intelectuala.
[ link extern ]

Legea 8/1996 prevede, la art. 139 ca:
(1) Titularii drepturilor recunoscute si protejate prin prezenta lege pot solicita instantelor de judecata sau altor organisme competente, dupa caz, recunoasterea drepturilor lor si constatarea incalcarii acestora si pot pretinde acordarea de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat. Aceleasi solicitari pot fi formulate in numele si pentru titularii de drepturi de catre organismele de gestiune, de catre asociatiile de combatere a pirateriei sau de catre persoanele autorizate sa utilizeze drepturi protejate prin prezenta lege, conform mandatului acordat in acest sens. Cand o actiune a fost pornita de titular, persoanele autorizate sa utilizeze drepturi protejate prin prezenta lege pot sa intervina in proces, solicitand repararea prejudiciului ce le-a fost cauzat.

[ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Laura Ciobeica, moderator
multumesc
catre moderator Laura Ciobei

Atributiile OSIM nu sunt in a sesiza instanta de judecata in cazul infranctiunilor de incalcare a drepturilor de PI. Numai procurorul poate dispune trimiterea in judecata.

Totodata nu vad legatura intre:
- art 139 pe care l-ati citat din L 8/1996 si speta descrisa din moment ce respectivul produs este, conform celor spuse de utilizator, purtator de drepturi de proprietate industriala si nu de drept de autor (utilizatorul s-a exprimat ca "produsul este inregistrat la OSIM" iar la OSIM se inregistreaza drepturile de proprietate industriala adica marci, desene/modele, brevete/modele de utilitate; drepturile de autor se nasc odata cu creatia si nu se inregistreaza );
-protocolul de colaborare si aspectul penal expus de utilizator; sesizarea politiei in cazul infractiunilor de proprietate industriala se face conform normelor de procedura penala si nu au legatura cu acest protocol.

catre otto2007
Nu este f clara situatia de fapt- fiti mai clar in a preciza situatia de fapt: cum adica un produs inregistrat la OSIM- este o marca? brevet? desen? descrieti concret si aspectele comercializarii produsului deoarece nu orice comercializare a unui produs inregistrat la OSIM inseamna incalcarea dreptului de proprietate industriala.

Totusi, presupunand ca va referiti la actiunea de contrafacere (folosire fara drept) a unei marci? desen? brevet?, pentru a fi considerata infractiune, actiunea trebuie sa fie comisa cu intentie. Lipsa intentiei face ca respectiva contrafacere sa fie un delict civil care se rezolva in instanta civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adresa privind contrafacerea sau utilizarea unei marci fara drept alexandru17 alexandru17 Buna ziua, ma ajutati va rog cu un model de adresa catre o societate , ma rog o publicatie online care foloseste denumirea unei marci inregistrata la osim de ... (vezi toată discuția)
Tm vs marca inregistrata si altele... Kapy Kapy Buna seara, Ma pregatesc pentru inregistrarea unei marci si incerc sa ma documentez, stiu o sa-mi spuneti sa apelez ca un consilier, am apelat pentru a mi se ... (vezi toată discuția)
Interdictie comercializare produs cosmin_1010@yahoo.com cosmin_1010@yahoo.com Buna ziua! Va supun atentiei un subiect interesan legat de inregistrarea marcilor si interzicerea comercializarii unui produs. De aproximativ 2-3 ani se ... (vezi toată discuția)