Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru consolidarea cladirilor publice, cum ar fi scolile, teatrele, salile de sport, hotelurile, birourile sau cladirile degradate sau abandonate. Proiectul este in curs de avizare si urmeaza sa fie promovat in Guvern.
„Romania nu are inca o legislatie clara privitoare la consolidare cladirilor publice, de aceea am hotarat sa inaintam un proiect de Ordonanta de urgenta care sa se refere la aceasta", a declarat ministrul dezvoltarii, Laszlo Borbely.
"In Bucuresti de exemplu, sunt cladiri publice importante care la un seism mai puternic ar putea pune in pericol viata a mii de oameni. Trebuia sa se faca mai mult in ultimii 18 ani pentru acestea cladiri, mai ales ca unele dintre ele au o mare valoare istorica si arhitecturala. Proprietarii si autoritatile publice locale sunt primii responsabili pentru situatia in care ne aflam acum”, a adaugat ministrul Laszlo Borbely.
Cladirile de interes public vizate de proiectul de ordonanta sunt: scoli, gradinite, teatre, cinematografe, sali de spectacole, sali de expozitii, muzee, spitale, policlinici, centre de plasament si de asistenta sociala, complexe comerciale, piete agroalimentare, unitati de alimentatie publica, sali polivalente si de sport, hoteluri, birouri, sedii ale institutiilor publice si ale autoritatilor administratiei publice, banci si institutii bancare, precum si altele asemenea, inclusiv cladiri/parti de cladiri degradate, dezafectate sau abandonate.
Ordonanta vizeaza luarea urmatoarelor masuri: identificarea si inventarierea cladirilor, notificarea proprietarilor / administratorilor cu privire la obligatiile care le revin pentru reducerea riscului de prabusire a cladirilor, expertizarea tehnica obligatorie a cladirilor sau dupa caz, actualizarea expertizelor tehnice elaborate anterior anului 1996, in scopul incadrarii/reincadrarii cladirilor in clase de risc seismic.
Pentru cladirile de interes public incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic se vor lua urmatoarele masuri:
- emblemarea cladirilor si afisarea concluziilor raportului de expertiza tehnica in locuri accesibile si vizibile publicului;
- dupa caz, imprejmuirea zonelor de pericol si sprijinirea temporara a elementelor structurale / nestructurale avariate;
- proiectarea si executarea lucrarilor de consolidare / desfiintare partiala / totala dupa caz, in conformitate cu concluziile raportului de expertiza tehnica pentru fiecare cladire in parte;
- sistarea furnizarii utilitatilor si suspendarea autorizatiilor de functionare, pe durata executarii lucrarilor de consolidare, respectiv anularea contractelor de furnizare utilitati si a autorizatiilor de functionare in cazul desfiintarii cladirilor;
Ca actiune cu caracter exceptional, in conditiile Legii privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica nr. 33/1994, consiliile judetene/Consiliul General al Municipiului Bucuresti pot initia procedura de declarare a utilitatii publice pentru lucrari de interes local, in urmatoarele situatii:
- refuzul proprietarilor de a actiona pentru reducerea riscului de prabusire a cladirilor de interes public si care prezinta pericol public, dupa expirarea termenului maxim prevazut de ordonanta de urgenta.
- insolvabilitatea proprietarilor privind finantarea masurilor notificate, la cererea expresa a acestora.
Pentru cladirile de interes public, care sunt monumente istorice, Ordonanta impune obligativitatea consolidarii/punerii in siguranta insa trebuie aplicata Legea privind protejarea monumentelor istorice 422/2001. Aceasta ordonanta va obliga proprietarii/administratorii acestor cladiri sa ia masuri de urgenta.
Nerealizarea sau realizarea necorespunzatoare a masurilor de reducere a riscului de prabusire a cladirilor se va constata de catre organele cu atributii de control ale autoritatilor administratiei publice locale, in limita competentelor si se va sanctioneaza in functie de gravitatea faptelor, inclusiv prin sesizarea instantelor de judecata.
Comentarii articol (0)