Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a emis recent o dispozitie prin care atat persoanele fizice cat si cele juridice sunt obligate sa asigure saptamanal spalarea trotuarelor si a zonelor de acces pietonal adiacente.
Prin
Dispozitia nr. 1300/2008 institutiile publice, agentii economici si celelalte persoane fizice sau juridice din municipiul Bucuresti sunt obligate sa amenajeze si sa intretina spatiile verzi din curti sau din zonele adiacente imobilelor in care
locuiesc sau isi desfasoara activitatea si, de asemenea, sa asigure permanent spalarea geamurilor, vitrinelor si a copertinelor.
Mai mult, potrivit dispozitiei, atat persoanele fizice cat si cele juridice trebuie sa efectueze si sa asigure zilnic curatenia si, saptamanal, spalarea trotuarelor si a zonelor de acces pietonal adiacente (ganguri, pasaje ), cu obligatia de a colecta si evacua deseurile rezultate, in recipienti destinati acestui scop.
Spalarea trotuarelor se va face de catre persoanele fizice in ziua de
sambata intre orele
07-12 iar de catre persoanele juridice in ziua de
luni in acelasi interval orar, cu exceptia perioadelor in care este posibila formarea poleiului.
Vor fi spaIate numai trotuarele construite din beton, pavaj auto - blocant, dale de beton, asfalt tumat si pavaj granit, iar apa rezultata va fi directionata spre canalizarea urbana.
In ceea ce priveste persoanele juridice care au in administrare domeniul public sau privat al municipiului Bucuresti, acestea au obligatia de a amenaja si de a intretine spatiile verzi si locurile de joaca pentru copii.
Totodata, acestea trebuie sa repare, sa mentina in buna stare de functionare si sa intretina in mod corespunzator dotarile din locurile de joaca pentru copii, precum si mobilierul urban specific, sa defriseze vegetatia spontana si sa toaleteze copacii, urmarindu-se eliminarea pericolelor de producere a accidentelor.
O alta obligatie prevazuta in dispozitia primarului Oprescu consta in intretinerea in mod corespunzator a semnelor de circulatie, a indicatoarelor si semafoarelor.
Potrivit Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti
nr. 133/2004 , amenzile pentru nerespectarea dispozitiei sunt cuprinse intre 100 si 500 lei, daca fapta ce constituie contraventie a fost savarsita de o persoana fizica. In cazul in care contraventia este savarsita de o persoana juridica, amenda este cuprinsa intre 3000 si 5000 lei. Contravenientul poate achita in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal de contraventie jumatate din minimul amenzii.
Mai mult, potrivit Hotararii nr. 133/2004, atat persoanele fizice si juridice pot incheia cu societatile autorizate contracte al carui obiect sa fie constituit prestarea activitatilor prevazute de dispozitie.
______________________
Nota Avocatnet.ro:
- Dispozitia nr. 1300/2008 poate fi vizualizata aici.
Comentarii articol (6)