Casa de Asigurari a Avocatilor a trimis Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) o analiza privind consecintele pe care le-ar putea avea majorararea punctajului maxim de pensie de la 3 la 5 puncte.
Influenta financiara imediata a majorarii punctajului asupra pensiilor
Conform analizei, din cei peste 1700 de pensionari in plata sistemului in luna iulie 2008, un numar de 245 de pensionari beneficiaza de pensie de 3 puncte sau peste, incadrandu-se in beneficiarii unei eventuale majorari a punctajului maxim de pensie.
In cadrul analizei a fost examinat dosarul fiecarui pensionar din cei 254 pentru a se stabili punctajul rezultat din calcule si acestuia i s-a aplicat o limitare la 5 puncte. In urma acestor calcule a rezultat ca sumele totale acordate acestor pensionari ar creste de la aproximativ 625 mii lei, cat reprezinta in prezent, la peste 768 mii lei lunar, in cazul limitarii la 5 puncte.
Asadar, din perspectiva influentei imediate asupra sistemului, o majorare la 5 puncte a punctajului maxim de pensie ar conduce la o crestere a cheltuielilor cu pensiile de aproximativ 7%, respectiv a cheltuielilor totale cu aproape 4,1%.
Influenta financiara pe termen lung ( 10-15 ani ) a majorarii punctajului maxim asupra pensiilor
In ceea ce priveste influenta majorarii punctului de pensie pe termen lung, analiza urmareste evolutia cotelor de contributie la sistem analizate pe filiale, precum si evolutia pensiilor calculate in ultima perioada si perspectiva pensionarilor noi care se incadreaza in caracteristicile analizate ( cu pensii de si peste 3 puncte ).
Pe baza calculelor privind contributia medie, nominala pe avocati, in perioada ianuarie 2006 – decembrie 2007, analiza evidentiaza faptul ca circa 10% din avocati achita la fondul sistemului mai mult decat contributia aferenta celor 3 puncte de pensie.
Astfel, acesti 10% din avocati ar putea beneficia de majorarea punctajului maxim de pensie de la 3 la 5 puncte.
Analiza remarca si o fluctuatie destul de mare a procentului de avocati care platesc contributia aferenta pentru 3 puncte, de la 20-23% dintre avocati ( in judetele Cluj, Harghita, Constanta ) si pana la valori foarte mici de pana la 4 % ( in judetele Dambovita, Dolj, Olt si Gorj ).
Totodata, pentru a evalua impactul asupra cheltuielilor cu pensiile indus de cei 10% dintre avocati care ar obtine o pensie mai mare de 3 puncte, analiza urmareste evolutia si dinamica pensiilor in ultima perioada, precum si estimarea numarului de asigurati ce urmeaza a iesi la pensie pe termen lung ( 10-15 ani ).
Conform analizei, peste 18% dintre pensionarii noi au avut dreptul la pensii de cel putin 3 puncte. In aceste conditii, pe viitor, analiza estimeaza ca cel mult 15-18% din pensionari vor avea drepturi de pensie de cel putin 3 puncte.
In consecinta, analiza releva o perspectiva de 177 pensionari noi de peste 3 puncte in urmatorii 10 ani si respectiv 212 in urmatorii 15 ani, cheltuielile totale fiind majorate cu inca 3-3,6% ( in 10-15 ani ).
Comentarii articol (3)