Parlamentul European a adoptat, marti, un raport asupra unei Decizii-cadru a Comisiei Europene, care prevede incriminarea a trei noi infractiuni, in lupta pentru combaterea terorismului.
Raportul elaborat de deputatul francez Roselyne Lefrançois si adoptat cu cu 556 voturi pentru, 90 impotriva si 19 abtineri, incrimineaza:
-instigarea publica la savarsirea infractiunilor de terorism;
-recrutarea in scopuri teroriste;
-instruirea in scopuri teroriste.
Normele privind considerarea acestor fapte ca fiind infractiuni, vin in contextul in care amenintarile teroriste au cunoscut o crestere alarmanta. Insa, in acelasi timp, deputatii europeni doresc ca incercarile de a preveni atacurile teroriste sa nu ingradeasca libertatea de expresie a cetatenilor UE.
Definitiile infractiunilor
Instigarea publica la savarsirea unei infractiuni se refera la distribuirea, sau punerea la dispozitia publicului, in orice alta forma, a unui mesaj pledand in mod clar si deliberat in favoarea savarsirii unei infractiuni.
Recrutarea in scopuri teroriste inseamna a solicita unei alte persoane, in mod deliberat, sa comita infractiuni.
Prin
„instruire in scopuri teroriste” se intelege furnizarea de instructiuni privind fabricarea sau folosirea explozibililor, a armelor de foc sau a altor arme sau substante toxice sau periculoase, sau privind alte metode si tehnici specifice, cu scopul de a comite infractiuni.
Masuri explicite de salvgardare
Deputatii europeni au introdus in textul legislativ anumite masuri de salvgardare: incriminarea actelor mentionate mai sus trebuie sa respecte libertatea de exprimare si libertatea de asociere, in special a obligatiilor referitoare la libertatea presei si la libertatea de exprimare in alte mijloace de informare in masa, precum si cu respectarea confidentialitatii corespondentei, care include si continutul mesajelor electronice si al altor tipuri de corespondenta electronica.
Incriminarea acestor fapte nu poate avea ca efect reducerea sau restrictionarea difuzarii informatiilor in scopuri stiintifice, academice, artistice sau de raportare, a exprimarii opiniilor radicale, polemice sau controversate in cadrul unei dezbateri publice privind chestiunile politice sensibile, inclusiv terorismul.
De asemenea, in raport se reitereaza necesitatea ca prezenta decizie-cadru respecta drepturile fundamentale si principiile juridice fundamentale, astfel cum sunt consacrate la articolul 6 din Tratatul privind Uniunea Europeana, in Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si in Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului.
Statelor membre le revine obligatia ca, pana la data de
31 decembrie, sa ia masurile necesare pentru a se conforma deciziei-cadru.
Comentarii articol (0)