CE a propus modificarea Deciziei-cadru privind combaterea terorismului, transformand in delicte provocarea publica de a comite o infractiune de terorism, recrutarea si pregatirea pentru terorism, chiar si in cazul in care acestea sunt comise prin intermediul internetului.
Propunerea are drept obiectiv sa ofere sistemelor juridice din toate statele UE instrumentele adecvate pentru a aduce in fata justitiei infractorii care difuzeaza mesaje violente de propaganda continand tactici de terorism si instructiuni privind modul de fabricare si utilizare a bombelor sau a explozivilor cu intentia de a instiga la comiterea unor acte de terorism.
CE considera ca, astfel, autoritatilor le va fi mai usor sa obtina cooperarea furnizorilor de servicii internet, sa previna infractiunile si sa identifice infractorii, asigurand, in acelasi timp, protectia adecvata a datelor cu caracter personal si a drepturilor fundamentale.
O alta propunere a Executivului european se refera la infiintarea unor sisteme de avertizare rapida privind explozivii pierduti si furati si tranzactiile suspecte, crearea unei retele europene de experti in domeniul dezactivarii bombelor, dezvoltarea unei unitati specializate in domeniul explozivilor in cadrul Europol, cercetarea in domeniul securitatii explozivilor si a detonatorilor, precum si sisteme de verificare a personalului care lucreaza in acest sector industrial.
De asemenea, Comisia propune crearea unui sistem european de schimb al datelor continute in registrele nominale ale pasagerilor (PNR). Astfel, transportatorii aerieni vor pune la dispozitia unitatilor nationale specializate datele PNR pentru zborurile cu destinatia in UE sau provenind din UE pentru a le permite sa efectueze evaluari ale riscului si sa intreprinda actiuni represive si misiuni antiteroriste.
“ Folosirea acestui instrument nu poate fi eficienta decat daca dreptul la protectia datelor este pe deplin respectat, iar cetatenilor li se ofera toate garantiile necesare”, precizeaza CE.
Cu toate acestea, exista deja pareri ca unele din aceste masuri prevazute in planul elaborat de CE reprezinta o intruziune.
“ Nu exista nici un control democratic si mi se pare inacceptabil ca intr-o democratie din secolul 21 guvernele sa aiba prerogative care nu sunt controlate si sunt nelimitate", a declarat europarlamentara olandeza Sophie in't Veld, membru al Comisiei de libertati civile a Parlamentului European, citata de BBC.
La randul sau, comisarul pentru justitie, Franco Frattini, e de parere ca se realizeaza un echilibru corect - masurile apara drepturile fundamentale, inclusiv dreptul fundamental la securitate, conform jurnalistilor de la BBC.
Comentarii articol (0)