In Monitorul Oficial, Partea I nr. 661 din 22 septembrie 2008, a fost publicat Ordinul ANAF nr. 1261/2008 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 986/2008 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule. Taxa a fost instituita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, in vigoare de la 1 iulie 2008.
Conform prevederilor legale, in cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, la cererea depusa de societatile de leasing se anexeaza un document centralizator care cuprinde elementele necesare calculului taxei pe poluare pentru fiecare autovehicul.
Ordinul nr. 1261/2008 vine in contextul in care organele fiscale s-au confruntat cu un volum mare de cereri privind calculul taxei pe poluare pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, dupa cum sustine ANAF.
Astfel, Fiscul a simplificat procedura, prin modificarea Ordinului nr. 986/2008, in sensul folosirii unui program de asistenta, elaborat si distribuit gratuit de ANAF, pentru completarea si depunerea in format electronic a Centralizatorului privind autovehiculele in leasing.
Un nou model al Deciziei calcul
Mai mult, Ordinul ANAF nr. 1261/2008 a introdus si un nou formular - „Decizia de calcul al taxei pe poluare pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing”, prin care se realizeaza emiterea unei singure decizii de calcul pentru toate autovehiculele in leasing care fac obiectul cererii.
Decizia va reprezenta titlu de creanta si va constitui instiintare de plata. Totodata, aceasta va putea fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
In plus, prin decizia de calcul, organele fiscale vor aduce la cunostinta ca daca autovehiculele pentru care se efectueaza inmatricularea fac obiectul unei achizitii intracomunitare si acestea indeplinesc conditiile prevazute de art.1251 alin.(3) din Codul fiscal, cu privire la mijloacele de transport noi, "persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si care nu trebuie sa se inregistreze conform art.153 din Codul fiscal, trebuie sa depuna la organul fiscal competent Decontul special de TVA, potrivit prevederilor art.1563 din Codul fiscal, si sa faca plata taxei, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nasterea exigibilitatea operatiunii."
Senat : Eliminarea taxei auto si restituirea banilor
Senatul a adoptat pe 8 septembrie proiectul de lege pentru aprobarea OUG 50/2008, prin care elimina vechea taxa auto si actuala taxa de poluare, iar sumele incasate de stat urmeaza sa se restituie integral.
Votul in plen a avut la baza raportul comun asupra OUG nr. 50/2008 al Comisiei pentru Administratie Publica, Organizarea Teritoriului si protectia Mediului si al Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital, ale Senatului.
Cele doua comisii au abrogat articolele 1-10 din actul normativ emis de Guvern si au stabilit restituirea integrala a sumelor rezultate atat din incasarea taxei de prima inmatriculare, in perioada 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008, cat si din taxa de poluare pentru autovehicule, incasate incepand cu 1 iulie 2008, data intrarii in vigoare a OUG nr. 50/2008.
Sumele vor fi restituite integral de la bugetul de stat si vor fi actualizate cu indicele de inflatie, conform unui alt amendament adoptat.
Proiectul de lege a fost trimis la Camera Deputatilor, care este for decizional.
Comentarii articol (1)