Functionarii publici care ocupa functii publice corespunzatoare unei anumite categorii pot participa la programe de formare destinate unei alte categorii, finantate integral de la bugetul autoritatii sau institutiei publice, doar in masura in care acest lucru are ca rezultat imbunatatirea cunostintelor, abilitatilor si competentelor necesare in exercitarea functiei publice detinute, conform HG nr. 1066/2008.
Formarea profesionala a functionarilor publici se va realiza prin:
a) Programe de formare organizate si desfasurate de catre furnizorii de formare profesionala, finalizate cu certificat de participare sau, dupa caz, diploma de absolvire. Acestea sunt programe de formare specializata sau programe de perfectionare si pot fi desfasurate cu participarea directa a beneficiarilor, la sediul furnizorului, in alte locatii sau la sediul beneficiarului, ori prin intermediul mijloacelor electronice.
b) Programe de formare organizate si desfasurate sau, dupa caz, aprobate de angajatori in cadrul autoritatilor si institutiilor publice. Acestea pot fi desfasurate ca specializare la locul de munca, ca stagii practice, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice, la nivel national si international, sau ca participare la conferinte, seminarii, ateliere de lucru si alte tipuri de evenimente similare din tara sau din strainatate, in domeniile care se regasesc in fisa postului.
c) Programe de formare organizate si desfasurate in cadrul implementarii de proiecte cu finantare externa.
d) Alte forme de pregatire profesionala prevazute de lege.
Participarea la programele de formare profesionala a functionarilor publici se finanteaza, dupa caz, din bugetul autoritatii sau institutiei publice, din sumele special prevazute in acest scop, sau din alte surse.
Pentru programele de formare urmate la initiativa ori in interesul autoritatii sau al institutiei publice in domeniile care se regasesc in fisa postului, care au fost identificate ca necesare la evaluarea performantelor profesionale individuale si se regasesc in planul anual de perfectionare elaborat si aprobat in conditiile legii, precum si pentru cele rezultate din nevoia de instruire ca urmare a intrarii in vigoare a unor modificari ale cadrului normativ sau institutional, finantarea se asigura integral din bugetul autoritatii sau al institutiei publice.
Pentru fiecare dintre programele de formare urmate la initiativa functionarului public, cu acordul conducatorului autoritatii sau al institutiei publice, in domenii care se regasesc in fisa postului, dar care nu au fost identificate ca necesare la evaluarea performantelor profesionale individuale si nici nu se regasesc in planul anual de perfectionare elaborat si aprobat in conditiile legii, finantarea se asigura din bugetul institutiei, in limita fondurilor disponibile. In functie de resursele financiare disponibile si de gradul in care programul de formare este in interesul autoritatii sau al institutiei publice, functionarului public i se poate solicita suportarea unei parti de pana la 50% din taxa de participare.
Pentru programele de formare urmate la initiativa functionarului public, cu acordul conducatorului autoritatii sau institutiei publice, in alte domenii decat cele care se regasesc in fisa postului si cele identificate ca necesare la evaluarea performantelor profesionale individuale si care nici nu se regasesc in planul anual de perfectionare elaborat si aprobat in conditiile legii, finantarea se asigura integral de catre functionarul public participant.
Functionarii publici vor beneficia, pe perioada in care urmeaza forme de perfectionare profesionala, de toate drepturile salariale cuvenite. Functionarii publici care vor urma, intr-un an calendaristic, programe de formare organizate in tara sau in strainatate, cu o durata cumulata mai mare de 90 de zile, finantate din bugetul institutiei, sunt obligati sa se angajeze in scris ca vor lucra in administratia publica o perioada determinata, proportional cu numarul zilelor de formare.
Persoanele care urmeaza, intr-un an calendaristic, programe de formare specializata organizate in tara sau in strainatate, finantate de la bugetul de stat sau bugetul local, pe o perioada mai mare de 90 de zile, in scopul intrarii in corpul functionarilor publici sau, dupa caz, intrarii intr-o categorie a functiei publice superioare celei din care face parte functia pe care o ocupa la momentul inceperii programului, vor fi obligati sa se angajeze in scris ca vor lucra in administratia publica o perioada determinata de la terminarea programelor, proportional cu numarul zilelor de formare, daca pentru programul respectiv nu este prevazuta prin lege o alta perioada.
Perioada determinata pentru care functionarul public se va angaja sa lucreze in administratie se stabileste de catre autoritatea sau institutia publica si poate fi cuprinsa intre 2 si 5 ani.
In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ se va aproba, la propunerea Institutului National de Administratie si cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, strategia privind formarea profesionala a functionarilor publici.
Prevederile hotararii se vor aplica tuturor autoritatilor si institutiilor publice in cadrul carora isi desfasoara activitatea functionari publici.
Comentarii articol (0)