Noul proiect de act normativ vine cu detalii privind aplicarea prevederilor legii in domeniul investitiilor fondurilor de pensii administrate privat - Pilonul II.
Proiectul de norma stabileste regulile de investire a activelor fondurilor de pensii administrate privat si contine prevederi cu privire la:
-Atributiile si obligatiile administratorului privind activitatea de investire;
-Reguli de administrare a riscului;
-Gestionarea conflictului de interese;
-Procedura de incadrare in grade de risc a fondurilor de pensii administrate privat;
-Reguli generale privind investitiile fondurilor de pensii administrat privat, cat si reguli speciale referitoare la activitatea de investire;
-Reguli cu privire la investitiile complexe cum ar fi cele in contracte forward, instrumente derivate, contracte futures, options, swap si alte instrumente structurate;
-Atributiile persoanelor responsabile cu investirea in domeniul administrarii riscului investitional si autorizarea acestor persoane.
-Interdictii privind investitiile
Un grad crescut de lichiditate
Potrivit proiectului normei lansat spre dezbatere publica, administratorii vor avea obligatia sa asigure diversificarea portofoliului fondului de pensii administrat privat in vederea dispersiei riscului si a mentinerii unui grad crescut de lichiditate.
Administratorului unui fond de pensii administrat privat ii va fi interzis sa externalizeze, in sensul transferarii de atributii pe baza de contract sau incredintarii executarii anumitor obligatii catre un alt administrator sau catre o societate comerciala, activitatile de administrare si investire a activelor.
Sistem de administare a riscului, in vederea protejarii investiilor
In scopul protejarii investitiilor, proiectul de norma instituie ca regula utilizarea, de catre administrator, a un sistem de administrare a riscului, care sa ii permita monitorizarea si cuantificarea, in orice moment, a riscului asociat pozitiilor si influenta acestora la profilul de risc general al portofoliului.
Mai mult, unui fond de pensii administrat privat i se va asocia un grad de risc (scazut, mediu sau ridicat), pe baza unui punctaj.
Proiectul de norma detaliaza, totodata, plasamentele pe care le pot efectua fondurile de pensii administrate privat, in baza legislatiei in domeniu si a structurii de portofoliu autorizate de catre CSSPP si introduce sublimite in ceea ce priveste investitiile efectuate.
De asemenea, investirea in instrumente financiare derivate va fi permisa doar pentru acoperirea riscului valutar si a riscului de dobanda. Administratorul fondului de pensii va notifica, in prealabil, CSSPP cu privire la investitiile in instrumente financiare derivate pe care intentioneaza sa le faca, iar notificarea va fi insotita de analiza fiecarui instrument financiar in care se va investi, inclusiv calculele de evaluare a riscului.
___________________
Nota Avocatnet.ro :
-Proiectul de norma elaborat de CSSPP poate fi vizualizat aici.
Comentarii articol (0)