Aceste acte normative au drept scop asigurarea cadrului necesar desfasurarii activitatii de investire a activelor fondurilor de pensii private, astfel incat fructificarea disponibilitatilor banesti acumulate din contributiile participantilor in sistemul de pensii private sa se realizeze prin investirea prudentiala a activelor, in conditii de maxima siguranta si cu o corelatie clara intre randamentul propus si riscul asumat.
Ambele norme contin prevederi referitoare la:
- Principiile de baza ale activitatii de investire;
-Clasificarea detaliata a tipurilor de plasamente permise precum si limitele in care pot fi efectuate aceste investitii de catre administratorii de pensii private;
-Criteriile de incadrare in grade de risc a fondurilor de pensii private;
-Atributiile si obligatiile administratorului de pensii private cu privire la activitatea de investire;
-Decizia de investire, atributiile persoanei reponsabile cu activitatea de investire a activelor fondurilor de pensii private si autorizarea acesteia;
-Interdictii privind anumite tipuri de investitii.
Restrictii suplimentare pentru limitele de investitii
Normele vin in completarea reglementarilor stipulate in legile de baza ale sistemului de pensii private, cu reguli suplimentare referitoare la limitele in care pot fi efectuate investitii de catre administratorii de pensii private.
Spre exemplu, atat in sistemul Pilonului II cat si in sistemul Pilonului III, administratorii de pensii private nu pot investi mai mult de 70% din activele fondului de pensii in titluri de stat din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, cu respectarea urmatoarelor sublimite:
-titluri de stat, cu scadenta mai mica de 1 an – 50 %;
-titluri de stat, cu scadenta mai mare de 1 an – 70%;
De asemenea, 50% din activele fondului de pensii vor putea fi investite in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, cu respectarea urmatoarelor sublimite:
-actiuni tranzactionate pe piete reglementate din Romania – 35%;
-actiuni tranzactionate pe piete reglementate din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, altele decat Romania – 35%;
-obligatiuni corporatiste ale emitentilor din Romania - 30%;
-obligatiuni corporatiste ale emitentilor din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, altele decat Romania - 30%;
Normele prevad limite si sublimite si pentru alte tipuri de plasamente precum: instrumente ale pietei monetare, organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritati ale administratiei publice locale din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, titluri de stat emise de state terte, obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritati ale administratiei publice locale din state terte, obligatiuni emise de organisme straine neguvernamentale.
In aceste acte normative se specifica faptul ca maxim 15% din activelel unui fond de pensii private vor putea fi investite in obligatiuni emise de catre Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii.
Intrumente noi pentru investirea activelor
In vederea diminuarii riscului investitiilor, prin dispersia acestuia si diversificarea larga a portofoliului de investitii, CSSPP a permis, prin normele adoptate, introducerea de noi tipuri de plasamente in care pot fi investite activele fondurilor de pensii. Astfel, in sistemul Pilonului II, maxim 2% din activele fondului de pensii vor putea fi investite in instrumente private equity la companii din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in timp ce in sistemul Pilonului III, limita maxima stipulata este de 5%. De asemenea, in sistemul Pilonului II, maxim 3% din activele fondului de pensii vor putea fi investite in marfuri si derivate pe marfuri precum: titei si derivati ai acestuia, bumbac, cafea, grau, cupru, aluminiu, zinc, metale pretioase, tranzactionate pe burse reglementate si specializate din Uniunea Europeana si S.U.A. Limita maxima pentru acelasi tip de plasamente in sistemul Pilonului III este de 5%.
Potrivit prevederilor noilor norme , administratorii pot proteja portofoliul de investitii al fondului de pensii private privat impotriva riscului valutar si al riscului de dobanda, prin instrumente financiare specifice. Conform reglementarilor in vigoare, in sistemul de pensii private, investitiile de acest tip sunt permise doar in masura in care contribuie la scaderea riscurilor investitiei sau faciliteaza gestionarea eficienta a portofoliului.
Corelatie risc - randament
Prin introducerea acestor norme, CSSPP urmareste implementarea unei clasificari clare a fondurilor de pensii private, in functie de gradele de risc.
Potrivit reglementarilor in vigoare, administratorii fondurilor de pensii private trebuie sa precizeze clar politica de investitii stipulata in prospectul fondului de pensii si sa investeasca contributiile participantilor conform obiectivelor de investitii asumate.
In acelasi timp trebuie sa precizeze clar si riscurile asociate politicii de investitii. in acest context, prin normele adoptate se definesc gradele de risc ale fondurilor de pensii private, in functie de gradul de detinere a instrumentelor cu risc scazut (titluri de stat, obligatiuni emise de organisme straine neguvernamentalea sau alte instrumente financiare avand garantia explicita si integrala a statului).
Astfel, unui fond de pensii private i se poate asocia unul dintre urmatoarele grade de risc: scazut (peste 85% instrumente cu risc scazut), mediu (intre 65% si 85% instrumente cu risc scazut) sau ridicat (intre 50% si 65% instrumente cu risc scazut).
Administratorii trebuie sa investeasca activele fondurilor de pensii private intr-un mod care sa asigure securitatea, calitatea, lichiditatea si profitabilitatea activelor fondului de pensii administrat privat.
De asemenea, acestia trebuie sa asigure diversificarea portofoliului fondului de pensii administrat privat in vederea dispersiei riscului si a mentinerii unui grad adecvat de lichiditate.
Potrivit normelor, activele se vor diversifica in mod corespunzator, astfel incat sa se evite dependenta excesiva de un anumit activ, emitent sau grup de societati comerciale, precum si concentrari de riscuri pe ansamblul activelor.
Comentarii articol (0)