Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor, initiat de Guvern, a fost adoptat de Senat inca de la sfarsitul anului trecut. O data cu adoptarea sa de catre Camera deputatilor, in calitate de for decizional, legea va fi trimisa la promulgare presedintelui Romaniei, Traian Basescu.
In cazul in care presedintele Basescu va promulga legea, aceasta va intra in vigoare din 2009.
In sensul proiectului de lege, prin dezastru natural se intelege: cutremur de pamant, alunecari de teren sau inundatii, daca se manifesta ca fenomene naturale. Despagubirile se vor acorda atat pentru daunele produse ca efect direct al producerii dezastrului natural, cat si pentru daunele aparute ca efect indirect, prin cauze generate de producerea dezastrului natural.
Sub incidenta proiectului de lege nu intra anexele si dependintele care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata, si nici bunurile din interiorul locuintei.
Despagubiri de maximum 20.000 de euro
In conformitate cu prevederile acestui proiect de lege, suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 Euro, pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a 20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 Euro pentru locuintele de tip B, si aceasta se achita integral anual.
In cazul constructiilor cu destinatie de locuinta aflate in coproprietate, se va incheia cate un singur contract de asigurare obligatorie, pentru fiecare astfel de constructie in parte, indiferent de numarul coproprietarilor. In acest caz, se va plati o singura prima obligatorie iar procentul din aceasta, datorat de fiecare persoana coasigurata, se stabileste in raport de cota-parte din coproprietate care revine persoanei respective.
Comentarii articol (0)