Bancile nu vor mai avea dreptul sa majoreze comisioanele pe durata derularii unui contract si nici sa introduca altele noi si, totodata, vor fi obligate sa asigure transparenta in calcularea dobanzii aferente unui credit, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului, elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Proiectul de OUG al ANPC modifica
OG nr.21/1992 privind protectia consumatorilor,
Legea nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor persoane fizice si
Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare.
Proiectul de OUG va oferi un cadru mai general protectiei consumatorilor, stabilind reguli clare in ceea ce priveste relatia client-institutie bancara.
ANPC a initiat aceasta propunere legislativa pornind de la necesitatea impusa de numarul tot mai mare al romanilor care solicita credite, crestere care a determinat si inmultirea reclamatiilor pe acest segment al serviciilor.
“In contextual actual, in care activitatea bancilor influenteaza viata oamenilor, la nivel mondial, este nevoie de o crestere a gradului de protectie a consumatorilor. Modificarile legislative propuse de noi reprezinta interventia necesara la acest moment”, a declarat Dan Vlaicu, presedintele ANPC.
Simulare de costuri si proiect al contractului de creditare
Proiectul de OUG stabileste faptul ca banca sau institutia financiara nebancara (IFN) de la care consumatorul urmeaza sa se imprumute are obligatia de a oferi acestuia, gratuit, in perioada
precontractuala, toate informatiile despre costul total al creditului, punandu-i la dispozitie o simulare de costuri si un exemplar al proiectului contractului de credit.
De asemenea, orice forma de publicitate referitoare la contractele de credit, unde sunt mentionate costuri, va cuprinde urmatoarele informatii standard:
a) rata dobanzii aferente creditului, fixa si/sau variabila, impreuna cu informatii privind orice costuri incluse in costul total al creditului pentru consumator;
b) valoarea totala a creditului;
c) dobanda anuala efectiva (DAE), conform prevederilor legale specifice;
d) durata contractului de credit;
e) valoarea totala platibila de consumator;
f) in cazurile in care, pentru acordarea creditului, consumatorul este obligat sa incheie un contract de asigurare, se va mentiona acest lucru in publicitate.
Comisioanele si taxele, mentionate in contract
Mai mult, toate comisioanele, taxele, tarifele, spezele bancare sau orice alte costuri vor fi mentionate in contract, fara a se face trimiteri la conditii generale de afaceri ale furnizorului de servicii financiare, lista de tarife si comisioane sau orice alt inscris.
In plus, pentru o mai mare transparenta, contractele vor fi redactate in scris, vizibil si usor de citit, cu o
marime a fontului utilizat de minimum 10, pe hartie sau alt suport durabil, in cel putin doua exemplare, fiind remis cate un exemplar original fiecarei parti. Culoarea de fond a hartiei pe care este redactat contractul trebuie sa fie in contrast cu cea a fontului utilizat.
In contract va fi mentionat, de asemenea, si
tipul de dobanda , variabila sau fixa, iar daca dobanda este fixa numai pentru o anumita perioada, aceasta va fi precizata cu exactitate.
In contractele de credit cu dobanda variabila, se vor aplica urmatoarele reguli :
- variatia ratei dobanzii trebuie sa fie independenta de vointa furnizorului de servicii, raportata la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili, metionati in contract, sau la modificarile legislative care impun acest lucru.
-
formula dupa care se calculeaza modificarea dobanzii trebuie indicata in mod expres in contract, cu precizarea datei si perioadei in functie de care aceasta se calculeaza.
Clientul va fi scutit de comisionul de rambursare anticipata, in cazul refinantarii creditului
In acelasi timp, orice modificare a conditiilor contractuale se va face prin incheierea unui act aditional. In cazul in care consumatorul nu este de acord cu modificarile propuse de furnizorul de servicii financiare, are dreptul la rezilierea contractului, inclusiv prin refinantarea creditului, fara plata comisionului de rambursare anticipata.
Notificarile cu privire la modificarea clauzelor contractuale vor fi transmise clientilor cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea acestora in vigoare.
Amenzi cuprinse intre 5000 si 50000 lei pentru nerespectarea drepturilor clientilor
ANPC va supraveghea si va controla activitatile creditorilor si intermediarilor de credite, iar amenzile pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor – clienti vor fi cuprinse, ca valoare, intre 5.000 si 50.000 lei, mai prevede proiectul de OUG.
Dupa ce va fi aprobata si de Guvern, prevederile proiectului de OUG vor intra i
n vigoare, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2009.
ANPC: 14 banci, sanctionate
De la inceputul anului pana in prezent, au fost inregistrate la ANPC mai mult de 1300 de reclamatii privind serviciile financiar-bancare pentru abateri precum introducerea unor comisioane pe parcursul derularii contractului, care nu erau mentionate la momentul incheierii acestuia, modificarea unilaterala a dobanzilor si comisioanelor fara notificare sau informarea incorecta si incompleta a consumatorilor cu privire la conditiile de creditare, inainte de semnarea contractului de credit.
In acest sens, ANPC a verificat mai mult de 20 de institutii bancare, dintre care 14 au fost sanctionate, cuantumul amenzilor fiind de 150.000 de lei.
________________
Nota Avocatnet.ro:
- Proiectul de OUG elaborat de ANPC vi-l prezentam integral, ca fisier atasat (document Word)
Comentarii articol (0)