Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a primit, in 2008, peste 4000 de reclamatii de la clientii bancilor, solutionate cu amenzi in cuantum de aproape 900 de mii de lei.
Anul trecut, ANPC a primit
peste 4.000 de reclamatii, de la clientii bancilor nemultumiti de cresterile nejustificate ale dobanzilor si comisioanelor prevazute in contracte, de introducerea unor comisioane noi aferente creditelor sau conturilor curente, incalcarea clauzelor contractuale de catre banci si tranzactii bancare solicitate si neoperate de reprezentantii institutiilor financiare.
Cuantumul amenzilor acordate de ANPC bancilor, in 2008, a fost
de 880.600 de lei.
OUG nr. 174/2008: Comisioane fixe si proiect de contract, in cazul creditelor
Pana la 1 ianuarie 2009, cand a intrat
in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 174/2008 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind protectia consumatorilor, ANPC avea competente limitate in sanctionarea comportamentului in relatia client – banca.
OUG nr. 174/2008 prevede ca, in faza precontractuala, la solicitarea unei oferte de credit, bancile vor fi obligate sa prezinte un grafic de rambursare sau orice alt document care sa mentioneze costurile totale ce vor fi suportate de consumator si un exemplar al proiectului contractului de credit.
Mai mult, in contractul de credit vor fi mentionate dobanzile, precum si toate comisioanele, taxele, tarifele, spezele bancare sau orice alte costuri aferente acordarii si derularii contractului.
Actul normativ mai stabileste ca bancile nu vor putea majora comisioanele si, totodata, nu vor putea introduce altele noi, pe perioada derularii contractului de credit, fara a prejudicia, insa, prevederile privind modificarea dobanzii.
In contract se va mentiona tipul de dobanda, variabila si/sau fixa, iar daca dobanda este fixa numai pentru o anumita perioada, aceasta va fi precizata cu exactitate.
In cazul contractelor de credit cu dobanda variabila, formula dupa care se calculeaza variatia dobanzii va trebui indicata in mod expres in contract, cu precizarea periodicitatii si/sau a conditiilor in care survine modificarea ratei dobanzii, atat in sensul majorarii, cat si in cel al reducerii acesteia.
Mai mult, bancile nu vor putea sa modifice clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de client. Aceasta prevedere va da clientului dreptul la rezilierea contractului, in cazul in care nu este de acord cu modificarile propuse de banca.
Nerespectarea acestor prevederi va fi sanctionata de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 50.000 lei.
Procesul legislativ de aprobare a OUG nr. 174/2008
Comisiile de specialitate ale Senatului au avizat favorabil modificarile legislative privitoare la protectia consumatorilor de servicii financiare, aduse prin OUG nr. 174/2008.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 174/2008 urmeaza sa fie supus votului, in plenul Senatului. Dupa aceea, proiectul de lege va fi trimis
Camerei deputatilor, pentru dezbatere si adoptare, in calitate de
for decizional.
Comentarii articol (3)