Situatia prezentata de user
O persoana trebuie sa faca cesionarea partilor sociale ale unui societati cu raspundere limitata cu datorii la alte doua societati cu raspundere limitata.
Partile sociale vor fi vandute la valoarea nominala din actul constitutiv, iar printr-un alt act separat (ori anexat hotararii aga de cesionare) va trebui sa se stipuleze ce se va intampla cu datoriile firmei si cat timp li se ofera noilor asociati sa achite datoriile catre firmelele respective.
Intrebarile userului
Cum ar trebui procedat in aceasta situatie?
Raspunsurile si explicatiile userilor
Conform unui user, formalitatile care trebuie facute sunt simple. Astfel, asociatii societatii care se vinde vor trebui sa emita o hotarare in care sa apara noii cumparatori, pretul vanzarii si obligatiile cesionarilor (modul de stingere al obligatiilor).
Apoi, se va intocmi contractul de cesiune parti sociale, in care cei doi cesionari isi vor asuma obligatia de plata a datoriilor societatii cesionate, aceasta fiind varianta cea mai practicata de cedenti. De asemenea, vanzarea la valoarea nominala este purtatoare de costuri minime pentru toate partile contractante.
In ce priveste cesionarii, daca acestia isi cunosc si isi apara intersele pot introduce in contractul de vanzare a partilor sociale diferite clauze.
In cazul de fata, textul contractului de cesiune trebuie sa cuprinda clauze simpliste si totodata favorabile cedentului, prin care acesta sa fie exonerat de orice raspundere personala.
De asemenea, partile pot stabili cine va suporta toate cheltuielile necesare publicitatii tranzactiei.
Acest user informeaza si in legatura cu actele suplimentare: se va intocmi un act aditional, un act constitutiv actualizat si impreuna cu formularele specifice care se gasesc la Registrul Comertului, se vor depune aceste acte, costurile minime estimative fiind de 870 - 900 lei.
Pe de alta parte, un alt user considera ca datoriile firmei raman ale ei, indiferent de ce se va specifica in actul de cesiune.
Prevederile referitoare la termenul de achitare a datoriilor de catre cesionari nu vor fi neaparat opozabile creditorilor societatii, acestia nu vor fi tinuti sa le respecte, mai ales, daca creantele lor au ajuns deja la scadenta.
O alta persoana sugereaza doua aspecte:
1. Orice cesiune ar trebui notificata creditorilor pentru a incerca sa se obtina o esalonare sau o rediscutare a acestora. Depinde de managementul noilor administratori, de abilitatea lor pentru a obtine ceea ce vrea.
2. Prin inserarea termenului de plata a creantelor in contractul de cesiune cedentul isi consolideaza pozitia de "persoana de buna credinta" si paseaza toate responsabilitatile sale.
Interesul in cesiunea de parti sociale pusa in discutie este pur si simplu "pasarea responsabilitatilor", intr-o maniera cat mai simplista si mai ieftina. Ca atare, persoana care a solicitat consiliere trebuie indrumata in acest sens.
Insa, un alt user considera ca nu exista responsabilitati care ar putea fi pasate. Astfel, in opinia acestuia, raspunderea pentru datorii este a societatii, nu a asociatului, fie el si cedent, iar daca, prin faptele savirsite, ar atrage asupra sa raspunderea penala, aceasta este strict personala, deci nu avem a discuta asupra ei.
Presupunand, totusi, ca asociatul ar fi cel obligat, nu poate notifica creditorilor cesiunea unei datorii.
Acesta ar trebui sa fie sensul de urmat. Nu in sensul de a incheia niste acte care nu-i folosesc la nimic.
Cesionarii trebuie informati asupra datoriilor societatii. Va fi treaba lor cum si cand va achita societatea datoriile. Cedentul n-are nicio obligatie, decat daca, la contractarea datoriilor, s-a obligat solidar cu societatea. Iar de solidaritatea aceasta nu-l scapa actul aditional, orice clauze ar avea, aceste clauze nefiind opozabile creditorilor fata de care s-a obligat in solidar.
Persoana care a raspuns anterior, considera ca, din moment ce raspunderea este a societatii, si asociatii pot fi trasi la raspundere conform Legii 185/2006. A cumpara partile sociale ale unei societati implica raspunderi.
Acesta face referire la o alta situatie in care cedentul de parti sociale a creat societatii foarte multe datorii exigibile, iar prin grija cesionarului s-au esalonat, s-au achitat iar societatea in cauza are si profit.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)