Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 127/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 705, din 16 octombrie 2008.
Deduceri fiscale majorate, pentru angajat si angajator
OUG nr. 127/2008 prevede cresterea, de la 1 ianuarie 2009, a limitei de deductibilitate a contributiilor la sistemul de pensii facultative din veniturile din salarii, de la 200 euro la 400 euro. Tototdata, deducerea cheltuielilor efectuate, in numele angajatilor, de catre angajator, va ajunge la acelasi nivel de 400 euro.
De asemenea, prin OUG nr. 127/2008 s-a adoptat majorarea nivelului de deductibilitate pentru asigurarile voluntare de sanatate de la 200 euro la 250 euro, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Suspendarea impozitului pe castigurile pe piata de capital
In domeniul impozitului pe profit, in anul 2009, profitul realizat de persoanele juridice romane din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu va fi impozitat.
Aceeasi prevedere este valabila si pentru persoanele juridice nerezidente.
In domeniul impozitului pe venit pentru anul fiscal 2009 impozitul calculat cu cotele de impozit de 1% respectiv 16% asupra castigurilor obtinute de persoanele fizice de pe piata de capital va fi suspendat.
Aceeasi prevedere este valabila si pentru persoanele fizice nerezidente.
Pierderile rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valori mobiliare in cazul societatilor inchise, inregistrate in cursul anului fiscal, se compenseaza la sfarsitul anului fiscal cu castigurile de aceeasi natura realizate din tranzactionarea titlurilor de valoare, in cursul anului respectiv. Daca in urma acestei compensari rezulta o pierdere anuala, incepand cu pierderea anuala a anului fiscal 2010, aceasta se reporteaza numai in anul urmator.
Pierderea anuala inregistrata in anul fiscal 2009 nu se reporteaza.
Impozitarea nerezidentilor
In anul 2009, profitul realizat de persoanele juridice straine din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de CNVM. nu va fi impozitat.
De asemenea, s-a prevazut ca veniturile obtinute de organismele nerezidente de plasament colectiv fara personalitate juridica din transferul titlurilor de valoare respectiv a titlurilor de participare detinute intr-o persoana juridica romana nu reprezinta venituri impozabile din Romania.
Veniturile obtinute de nerezidenti din tranzactionarea instrumentelor financiare derivate nu se impun in Romania .
Modificari in domeniul TVA
Modificarile in domeniul TVA vizeaza persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, care achizitioneaza intracomunitar mijloace de transport noi. Astfel, depunerea decontului si plata TVA se vor face inainte de inmatricularea mijlocului de transport nou in Romania, care face obiectul unei achizitii intracomunitare, de catre persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, inclusiv de persoanele fizice. Pana in prezent, TVA se platea pana pe 25 a lunii urmatoare achizitiei intracomunitare si nu se solicita la inmatriculare dovada platii. Noile reglementari se vor aplica de la 1 noiembrie 2008.
A doua modificare legislativa in domeniul TVA se refera la transpunerea Directivei Consiliului 2007/74/CE, referitor la scutirile de TVA si accize pentru importuri efectuate de persoane care calatoresc din tari terte. Aceasta directiva modifica limitele valorice ale bunurilor care persoanele care calatoresc din tari terte si se va aplica de la 1 decembrie 2008.
Benzinariile, inregistrate la Fisc
In domeniul accizelor, ordonanta de urgenta instituie obligatia operatorilor economici care comercializeaza in sistem en detail produse energetice pentru care se datoreaza accize, de tipul carburantilor si combustibil pentru incalzire, de a se inregistra la autoritatea fiscala teritoriala. Ministerul Economiei si Finantelor a justificat masura prin faptul ca imbunatateste posibilitatea de urmarire si control a activitatii de comercializare a produselor energetice de la producator si importator pana la consumatorul final.
Impozitul pe teren pentru persoanele juridice care presteaza servicii turistice
Totodata, s-a extins perioada de la 5 luni la 6 luni, intr-un an caledaristic, pentru reducerea cu 50% a impozitului pe cladiri si a impozitului pe teren pentru persoanele juridice care presteaza servicii turistice.
Comentarii articol (2)