Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 127/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 705, din 16 octombrie 2008, au fost aduse o serie de noi reglementari, printre care si cea referitoare la depunerea Decontului de TVA.
Astfel, prevederile art. 1563 din Codul fiscal se vor modifica de la 1 noiembrie 2008, astfel incat depunerea decontului si plata TVA sa fie efectuate inainte de inmatricularea mijlocului de transport nou in Romania, care face obiectul unei achizitii intracomunitare, de catre persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, inclusiv de persoanele fizice, dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare.
In prezent, daca autovehiculele pentru care se efectueaza inmatricularea fac obiectul unei achizitii intracomunitare si acestea indeplinesc conditiile prevazute de art.1251 alin.(3) din Codul fiscal, cu privire la mijloacele de transport noi, persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si care nu trebuie sa se inregistreze conform art.153 din Codul fiscal, trebuie sa depuna la organul fiscal competent Decontul special de TVA, potrivit prevederilor art.1563 din Codul fiscal, si sa faca plata taxei, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nasterea exigibilitatea operatiunii.
La momentul lansarii in dezbatere publica a proiectului de OUG, Ministerul Economiei si Finantelor a evidentiat faptul ca "aceasta masura legislativa, coroborata cu masuri luate de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, care ar trebui sa solicite la inmatricularea unui autovehicul nou dovada platii TVA, ar conduce practic la combaterea fenomenului actual de neplata a TVA de catre persoanele mentionate. Masurile legislative propuse sunt de natura sa conduca la eliminarea posibilitatii persoanelor care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, si in special a persoanelor fizice, sa evite plata TVA pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi."
Potrivit art.1251 alin.(3) din Codul fiscal, mijloacele de transport noi sunt cele definite potrivit lit. a) si care indeplinesc conditiile de la lit. b), respectiv:
a) mijloacele de transport reprezinta o nava care depaseste 7,5 m lungime, o aeronava a carei greutate la decolare depaseste 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu exceptia:
1. navelor maritime folosite pentru navigatie in apele internationale si care transporta calatori cu plata sau pentru desfasurarea de activitati comerciale, industriale sau de pescuit ori pentru operatiuni de salvare sau asistenta in larg ori pentru pescuitul de coasta; si
2. aeronavelor folosite pe liniile aeriene care opereaza cu plata, in principal, pe rute internationale;
b) conditiile care trebuie indeplinite sunt:
1. in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
2. in cazul unei nave maritime, sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore;
3. in cazul unei aeronave, sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore.
Comentarii articol (0)