avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie autoutilitare din UE.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie autoutilitare din UE.

Bună ziua. Pentru o firmă nou infiintată
neplătitoare de tva,având obiect de activitate -transport rutier de mărfuri-achizitionarea unei autoutilitare in vederea prestarii de servicii de transport intracomunitar, tranzacția este scutită de TVA sau nu ? Ce trebuie să conțină factura ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:04, 22 August 2018
e noua autoutilitara? daca e noua, datorati tva in Romania.

Cod fiscal: art. 268:
(3) Sunt, de asemenea, operațiuni impozabile și următoarele operațiuni efectuate cu plată, pentru care locul este considerat a fi în România, potrivit art. 276 :

b) o achiziție intracomunitară de mijloace de transport noi, efectuată de orice persoană


Norme:

(3) Mijloacele de transport noi la care se face referire la art. 268 alin. (3) lit. b) și la art. 294 alin. (2) lit. b) sunt cele prevăzute la lit. a) și care îndeplinesc condițiile prevăzute la lit. b), respectiv:

a) mijloacele de transport reprezintă o navă care depășește 7,5 m lungime, o aeronavă a cărei greutate la decolare depășește 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a cărui capacitate depășește 48 cm3 sau a cărui putere depășește 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu excepția:

1. navelor atribuite navigației în largul mării și care sunt utilizate pentru transportul de călători/bunuri cu plată sau pentru activități comerciale, industriale sau de pescuit, precum și a navelor utilizate pentru salvare ori asistență pe mare sau pentru pescuitul de coastă; și

2. aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizează în principal transport internațional de persoane și/sau de bunuri cu plată;

b) condițiile care trebuie îndeplinite sunt:

1. în cazul unui vehicul terestru, acesta să nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat deplasări care depășesc 6.000 km;
Nu este nouă. Este vorba despre o utilitară sh.
Atunci nu se datoreaza TVA in Romania. Furnizorul a facturat cu TVA sau a aplicat regimul marjei (TVA pe profit doar).

Se datoreaza TVA doar daca autoutilitara depaseste valoarea de 34.000 lei, si atunci trebuie sa va înregistrati din punct de vedere TVA pentru tranzacțiile intracomunitare înainte de realizarea achiz. Veti comunica codul de TVA către compania din UE, iar aceasta va emite factura fără TVA.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare fara tva - intracomunitar - pentru autoturisme noi attilajoos attilajoos Buna ziua, Intrebarile ar fi: 1. Exista vreo limita la nr. de autoturisme aduse pe o firma? Firma - platitoare de TVA - are deja un autoturism adus in ... (vezi toată discuția)
Tva masini din import karmem karmem buna ziua.sunt un utilizator nou, urmaresc de mult forumul dvs, dar abia astazi m-am inregistrat. am o problema . am achizitionat o masina din germania pe ... (vezi toată discuția)
Cand se considera o masina =noua= ? vivi.sarbu vivi.sarbu O masina se considera noua, cand: -- este in curtea reprezentantei respective? -- are autorizatie provizorie de ... (vezi toată discuția)