Legea nr. 201/2008 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.112/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat si a Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 728, de marti, 28 octombrie 2008.
Printre modficari se numara si cele propuse si sustinute de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), atat pentru pensiile administrate privat - Pilonul II, cat si pentru pensiile facultative - Pilonul III, care fac referire la constituirea Fondului de Garantare a pensiilor private, precum si cele referitoare la constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale pentru nerespectarea legislatiei in domeniul pensiilor private.
Astfel, potrivit prevederilor legii nr. 201/2008, "in termen de 120 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial,
se va elabora si supune Parlamentului, spre adoptare, legea speciala" privind
Fondul de Garantare din sistemul de pensii private.
"Acest act normativ va reprezenta cel mai important element din complexul de garantii cu privire la siguranta sistemului de pensii private", considera CSSPP.
Mai mult, potrivit Legii nr. 201/2008, persoanele cu atributii privind supravegherea si/sau controlul respectarii dispozitiilor legale si ale reglementarilor aplicabile sistemului de pensii private din cadrul CSSPP se vor ocupa de constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale.
Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.112/2007 cuprinde, de asemenea,
noi prevederi referitoare la sistemul de pensii facultative:
- posibilitatea virarii contributiilor fie de catre angajator, fie de catre participant, lunar, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare;
- includerea sintagmei de societate de administrare a fondurilor de pensii private in denumirea societatii de pensii;
- imposibilitatea afilierii administratorului la depozitar;
- stabilirea perioadei de convertire a contributiilor si transferului de lichiditati banesti la un fond de pensii facultative, respectiv 4 zile lucratoare.
In domeniul sanctiunilor, potrivit Legii nr. 201/2008, constituie infractiune si se pedepseste cu
inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda "fapta persoanei
de a nu declara si de a nu vira contributia de asigurari sociale datorata de angajat, la bugetul asigurarilor sociale de stat, astfel incat sa nu se poata vira contributia la fondurile de pensii administrate privat".
_________
Pe aceeasi tema, Avocatnet.ro a mai publicat:
Modificare Legea pensiilor private
Inchisoare de la 1 la 3 ani sau amenda, pentru neplata CAS
Comentarii articol (0)