avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie privata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie privata

ce vrea sa spuna o pensie privata, cat este de eficienta si sigura
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:52, 10 Februarie 2010
Sistemul de pensii in Romania este structurat in 3 piloni , si anume:
Pilonul I = pensia de stat
Pilonul II = pensia privata obligatorie , de 2,5 % din contributia angajatului , este obligatorie pentru toti cei care se angajeaza pt prima data cu carte de munca. Daca pe parcursul a 4 luni de la angajare nu isi va incheia un contract de aderare cu o societate acreditata sa administreze pensiile private , va fi repartizat aleatoriu de catre stat la una din societatile aflate in sistem.
Pilonul III = pensia privata facultativa. Cine doreste sa incheie o astfel de pensie o poate face tot la o societate acreditata insa fata de pil II , aici va trebui sa vina cu o suma lunara de bani din buzunarul sau.
Cat de sigure sunt aceste pensii? Atat Pil II cat si Pil III sunt supravegheate de catre stat prin Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Orice fond de pensii private poate fi desfiintat daca nu indeplineste conditiile legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat , iar contul participantului nu se pierde si va fi repartizat catre un alt fond.
Interventie moderator

Am rugamintea sa nu mai postati alte topicuri in legatura cu aceeasi problema. Va multumesc!

Gabriela Pintea

dascalu marta a scris:
cum se poate deschide o pensie privata daca nu ai carte de munca.Locuind in Buhusi-Bacau as dori o adresa pentru a deschide aceasta pensie privata destul de sigura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)
Virare de la pfi catre pilonul ii Ana-Maria Pintea Ana-Maria Pintea Bună ziua. Dacă am înființat un PFI , statul mai virează către pilonul II o parte din contribuția mea? (vezi toată discuția)
Angajat devenit pfa - ce se intampla cu pilonul 2? tattila tattila Buna ziua daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)