avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Angajat devenit PFA - ce se intampla cu pilonul 2?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Angajat devenit PFA - ce se intampla cu pilonul 2?

Buna ziua
daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca din 2016 nu mai este obligat sa plateasca CAS , ce se va intampla mai departe cu banii deja depusi la acel fond de pensii privat pana in prezent si ce posibilitati are pentru a cotiza undeva - preferabil la o pensie privata?
Cel mai recent răspuns: tattila , utilizator 16:16, 13 Iulie 2016
Conform legii 411/2004

Art. 35

(1)După aderare sau repartizare, participanţii sunt obligaţi să contribuie la un fond de pensii şi nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.
(2)Fac excepţie de la prevederile alin. (1) perioadele pentru care nu există obligaţia de plată a contribuţiei de asigurări sociale în sistemul public.
(3)În situaţia în care un participant încetează să contribuie, acesta rămâne participant cu drepturi depline la fondul de pensii.
(4)Drepturile participantului pot fi transferate în alte ţări în care acesta are domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile reglementate prin acordurile şi convenţiile internaţionale la care România este parte, în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit.

Art. 36
Participantul al cărui activ personal net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei primeşte o plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere.

• PILONUL II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani
• PILONUL III este denumirea dată sistemului de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale şi aderare facultativă.

E optiunea dvs contributia la sistemul facultativ de pensii clasic nu are legatura cu p II
Deci in cazul nostru cat timp PFA plateste contributie CAS automat se vireaza banii si la asiguratorul privat la care este aderat, iar in perioadele in care nu plateste (de ex nu este obligata din cauza ca se situeaza sub limita de venit impusa de codul fiscal) atunci nu se acumuleaza nimic iar cand revine la plata automat merg mai departe lucrurile.
Nu stiu daca am inteles bine?
Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)
Pensiile private obligatorii intrebare madvic madvic Buna ziua! Din moment ce am mai putin de 35 de ani si nu am aderat la un fond de pensii privat, am fost repartizat aleatoriu de institutia de evidenta ... (vezi toată discuția)
Pensie privata pilon ii dapetria dapetria Buna ziua, In anul 2008 - in necunostinta de cauza(neinformandu-ma suficient) am optat pentru participarea la un fond de pensii privat ING, pilonul II- pensie ... (vezi toată discuția)