avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie privata pilon II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie privata pilon II

Buna ziua,
In anul 2008 - in necunostinta de cauza(neinformandu-ma suficient) am optat pentru participarea la un fond de pensii privat ING, pilonul II- pensie optionala, pentru persoane cu varste intre 35 si 40 de ani. Intrucat nu am fost informata corect(iar eu de asemenea nu am cerut informatii si din alte surse decat cele primite de la agentul de asigurari) am semnt un act de adeziune la fondul de pensii susmentionat. astazi m-am dumirit ce inseamna acest fond si as dori sa ma retrag si sa revin la cu contirbutia integrala la fondul public de pensii. Dar cei de la ING mi-au spus ca nu se poate. Asa este? Ce ma sfatuiti sa fac?
Cu multumiri,
Daniela S.
Pilonul II este un sistem obligatoriu si nu se poate renunta la aceasta contributie directionata .Daca pensia facultativa poate fi sistata(pilonul III), pensia administrata privat (pilonul II) nu se poate.Ce a uitat sa va comunice acel agent este ca puteti schimba administratorul in urmatoarele conditii:
CUM SE POATE SCHIMBA FONDUL : Dacă decizia de schimbare a fondului se va lua mai devreme de 2 ani de la aderare, este posibil ca administratorul de fond să perceapă penalităţi de transfer (valoarea penalităţilor este precizată în prospectul schemei de pensie) După ce au trecut 2 ani de la aderare, suma acumulată în fond va fi transferată integral în noul fond Fond A Fond B .
Practic, puteti merge la sediul unui alt administrator de fond si depuneti o simpla cerere de aderare.De restul mutarii se ocupa noul administrator.
Inainte, sa faceti o prospectare de piata si orientarea catre un administrator care sa va convina! Succes! :thumbup:
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2012
nucu$, utilizator
Multumesc pentru raspuns. totusi as dori sa subliniez ca eu depasind varsta de 35 de ani -la data incheierii acelei adeziuni nu trebuia sa contribui obligatoriu la un fond privat de pensii. Deci de ce nu ma pot retrage? Imi puteti spune unde se precizeaza in textul legii ca o persoana care a contribuit optional nu se poate retrage?
Multumesc pentru raspuns
Recunosc, este un caz particular, pe care M.Muncii cred ca il lamureste astfel:( pensiile pilon II):

"Sunt facultative pentru: persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii."
Avand acest caracter facultativ, anuntati angajatorul in scris, faptul ca renuntati la redirectionare si reveniti la contributia integrala catre stat.O interventie/petitie directa la minister, cred ca v-ar oferi un raspuns legal si competent, pe care puteti sa-l utilizati in relatia cu oponentii.
Multumesc pentru sfat. Asa voi proceda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat devenit pfa - ce se intampla cu pilonul 2? tattila tattila Buna ziua daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)
Legea cu pensie facultativa daniel marius daniel marius pt pilonul2 de pensii se aplica aceasta lege? (vezi toată discuția)