Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat recent Norma nr. 24/2008 privind conditiile de autorizare si organizarea activelor si pasivelor pentru societatile de administrare a fondurilor de pensii private.
Prin adoptarea acestui act normativ CSSPP a vizat imbunatatirea si completarea reglementarilor deja existente privind autorizarea administratorilor de pensii private, organizarea si evidenta, separata, a activelor si pasivelor acestor societati.
Prevederile acestei norme permit o organizare eficienta a activitatii administratorilor de pensii private, inclusiv administrarea activelor fondurilor de pensii private Pilon II si Pilon III de catre o singura societate. Actul normativ contine:
-conditiile pe care un administrator trebuie sa le indeplineasca in vederea autorizarii pentru desfasurarea activitatii atat in sistemul Pilonului II cat si in sistemul Pilonului III;
-procedura privind preluarea administrarii unui fond de pensii facultative de catre un administrator al unui fond de pensii administrat privat;
-reguli de organizare si evidentiere separata a activelor si pasivelor la nivelul societatilor de administrarea a fondurilor de pensii private.
Noul act normativ stabileste ca denumirea societatilor care vor administra atat un fond de pensii administrat privat, cat si fonduri de pensii facultative va contine sintagma „societate de administrare a fondurilor de pensii private”, care va fi utilizata in materialele publicitare si in toate inscrisurile.
De asemenea, activele si pasivele fondului de pensii administrat privat vor fi organizate, evidentiate si administrate distinct, separat de celelalte active si pasive ale fondurilor de pensii facultative pe care le administreaza acelasi administrator si de contabilitatea proprie a administratorului, fara posibilitatea transferului intre fonduri sau intre fonduri si administrator.
Prezenta norma aduce clarificari privind adecvarea capitalului social necesar desfasurarii activitatii de administrare a fondurilor de pensii facultative si a unui fond de pensii administrat privat, in functie de volumul activelor administrate precum si clarificari privind organizarea si evidentierea activelor si pasivelor. Astfel, in vederea desfasurarii activitatii de administrare atat in sistemul Pilonului II cat si in sistemul Pilonului III, o societate de administrare a fondurilor de pensii private va trebui sa aloce, in total, cel putin echivalentul in lei a sumei de 5,5 milioane de euro. Mai mult, potrivit prevederilor acestei norme, atat in sistemul Pilonului II cat si in sistemul Pilonului III, capitalul social va fi majorat cu 0,2% pentru echivalentul in lei al fiecarui milion de euro care depaseste pragul de 200 milioane euro active totale nete ale fondurilor de pensii private aflate in administrare, pe fiecare segment in parte.
Norma nr. 24/2008 actualizeaza legislatia secundara aplicabila societatilor de administrare a fondurilor de pensii private, abrogand Norma nr. 13/2007 privind autorizarea societatii de pensii ca administrator al fondurilor de pensii facultative si al unui fond de pensii administrat privat, precum si transferul activitatii de administrare a unui fond de pensii facultative catre un administrator al unui fond de pensii administrat privat.
Norma CSSPP nr. 24/2008 a fost trimisa spre publicare la Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)