Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a hotarat modificarea si completarea Normei nr. 14/2007 privind reglementarile contabile, conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, intrata in vigoare la data de 20 iulie 2007, care stabileste masuri necesare pentru functionarea corecta a entitatilor din sistemul pensiilor private din Romania.
Noile reglementari au fost introduse prin Norma nr. 1/2009, aprobata prin Hotararea CSSPP nr. 1/2009,
publicata marti in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 45.
Conform noului act normativ, brokerii de pensii private vor fi inclusi in categoria entitatilor obligate sa respecte reglementarile contabile din sistemul de pensii private, alaturi de celelalte entitati nominalizate in reglementarile CSSPP, precum administratorii sau fondurile din sistemul pensiilor private, Pilon II si Pilon III.
Contabilitati separate, pentru Pilonul II si Pilonul III
Contabilitatile unei societati care activeaza atat pe Pilonul II, cat si pe Pilonul III vor fi separate, avand in vedere ca, in prezent, exista societati de pensii care administreaza activele participantilor, atat in sistemul Pilonului II, cat si in sistemul Pilonului III.
Astfel, contabilitatea unei societati de pensii care desfasoara atat activitatea de administrare a fondului de pensii administrate privat, cat si activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative trebuie sa fie „organizata si tinuta separat pentru fiecare segment de activitate, cu ajutorul conturilor contabile analitice”.
Actul normativ al CSSPP prevede si implementarea unor noi reguli privind inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli. Prin urmare, pentru o mai buna supraveghere a societatilor din sistemul de pensii private, inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se va efectua la finalul fiecarei luni calendaristice si nu la final de an, asa cum prevad regulile generale de contabilitate.
Totodata, au fost introduse clarificari privind consemnarea oricarei operatiuni economico-financiare dupa principiul contabilitatii de angajamente si anume, “orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei" intr-un document justificativ.
Noi conturi contabile
Noua norma a CSSPP prevede si introducerea unor conturi contabile noi, intrucat elemente precum emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii ale entitatii (actiuni, parti sociale), nu erau evidentiate in contul de profit si pierdere:
- contul 141 - ”Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii”, si
- contul contul 149 - ”Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii”.
Privind corectarea situatiilor financiare anuale in vederea eliminarii neclaritatilor cu privire la corectarea situatiilor financiare anuale precedente, au fost adaugate unele clarificari suplimentare.
Noul act normativ precizeaza: "Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare" .
De asemenea, au fost introduse sanctiuni pentru incalcarea prevederilor legale aplicabile in domeniul contabilitatii.
Reglementarile contabile prevazute in noul act normativ devin aplicabile
incepand cu situatiile financiare ale exercitiului financiar 2008.
Comentarii articol (0)