Potrivit datelor furnizate de Parlamentul European, in momentul de fata, in UE, exista aproximativ opt milioane de imigranti ilegali. Acestia au acces destul de usor la locuri de munca prost platite si care nu cer calificare. De multe ori, ei sunt insa exploatati. Astfel,odata cu aceste reglementari, Comisia Europeana doreste combaterea imigratiei ilegale.
Deputatul european Claudio Fava (Grupul Socialist din Parlamentul European, Italia) a redactat un raport privind propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului de stabilire a sanctiunilor la adresa angajatorilor de resortisanti din tari terte cu sedere ilegala. Raportul a fost adoptat de catre Comisia pentru Libertati civile, marti, 4 noiembrie, si va fi votat in plen in decembrie.
Potrivit Parlamentului European, posibilitatea unui trai mai bun si a unui loc de munca atrag in Europa imigrantii ilegali in numar mare: intre 4,5 si 8 milioane de imigranti ilegali traiesc in Uniunea Europeana in momentul de fata si numarul acestora creste cu jumatate de milion in fiecare an. Acestia lucreaza ilegal, cauzand distorsionarea competitiei, reducerea salariilor si degradarea conditiilor de munca. Angajatii ilegal nu beneficiaza de asigurare de sanatate si de drepturi la pensie. Toate acestea, in contextul in care statele membre se confrunta de multe ori cu somaj in randul populatiei locale.
Sanctiuni pentru angajatori, nu pentru angajati
„Una din consecintele sociale ale acestui fenomen este faptul ca acesti oameni sunt exploatati“, este de parere raportorul Claudio Fava, care subliniaza ca imigrantii ilegali sunt victimele unor angajatori fara scrupule.
In mai 2007, Comisia Europeana a propus o directiva care cere statelor membre sa interzica angajarea imigrantilor ilegali si care propune sanctiuni pentru angajatorii acestora. Aceasta initiativa este parte a efortului UE de a crea o politica europeana comuna in domeniul imigratiei.
Printre sanctiuni se numara: amenzi reprezentand costul returnarii imigrantilor ilegali in tara de origine, plata retroactiva a salariilor, impozitelor si contributiilor sociale si pierderea eventualelor fonduri publice primite de companie. Sanctiunile vor fi reduse pentru angajatorii care ofera conditii decente de munca si nu ii exploateaza pe imigranti. Propunerea Comisiei include nu numai persoane legale, dar si indivizii particulari ca angajatori. Deputatii europeni de la Comisia pentru Libertati civile mai cer publicarea unei liste a companiilor care au angajat imigranti ilegali.
Protejarea drepturilor imigrantilor ilegali
Directiva cere statelor membre sa stabileasca mecanisme ce ar permite muncitorilor imigranti sa depuna plangeri impotriva angajatorilor. In plus, imigrantii ilegali care coopereaza in cadrul procedurilor vor putea beneficia de un permis de rezidenta temporar, ca in cazul victimelor traficului de persoane.
„Scopul principal al acestei directive este oprirea exploatarii imigrantilor ilegali si nu reducerea posibilitatii acestora de a gasi un loc de munca“, a spus raportorul Fava.
Comentarii articol (0)