Deputatii europeni au votat joi pozitia formala a Parlamentului referitoare la directiva privind angajarea de imigranti ilegali. Directiva prevede sanctionarea angajatorilor de imigranti ilegali, in timp ce acestora li se vor oferi conditii legale de munca. In cazurile cele mai severe, deputatii europeni au solicitat sanctiuni penale si responsabilizarea companiilor pentru actiunile subcontractorilor.
Votul final cu privire la rezolutia legislativa, care initial a fost programat sa aiba loc pe 4 februarie, a fost amanat pentru saptamana aceasta, la cererea raportorului Claudio Fava (PSE, Italia), in vederea anexarii unei declaratii care prevede asigurari ca directiva nu restrictioneaza adoptarea de acte legislative suplimentare in ceea ce priveste subcontractorii.
Directiva adoptata joi, impreuna cu directiva privind returnarea si cea referitoare la card-ul albastru pentru lucratorii cu inalta calificare profesionala, face parte din pachetul legislativ propus de Comisia Europeana, care are ca obiectiv general reducerea imigratiei ilegale si incurajarea celei legale.
Potrivit datelor furnizate de Parlamentul European, in Uniunea Europeana lucreaza intre 4.5 si 8 milioane de imigranti ilegali in sectoare precum constructiile, agricultura si turism.
Sanctiuni penale
Directiva prevede
sanctiuni penale impotriva angajatorilor pentru infractiuni repetate, angajarea unui numar mare de persoane care se afla intr-o situatie in afara legii, in cazul in care se aplica practici de exploatare, daca angajatul este victima traficului cu fiinte umane si acest fapt este cunoscut angajatorului sau daca angajatul este minor.
Recuperarea salariilor neplatite
Un angajator care este gasit vinovat trebuie sa returneze orice ajutor de stat primit in ultimii ani si trebuie sa plateasca o amenda graduala in functie de numarul imigrantilor ilegali incadrati. In plus, acesta trebuie sa plateasca toate impozitele si alte taxe pe care ar fi trebuit sa le plateasca daca lucratorul ar fi fost angajat in mod legal, iar unde este cazul costurile legate de returnarea migrantului.
Se presupune ca relatia de munca este de cel putin trei luni, cu exceptia cazului in care angajatorul sau angajatul pot dovedi contrariul. Deputatii europeni au solicitat ca procedurile necesare pentru recuperare a salariilor neplatite sa fie automate si sa nu necesite actiuni suplimentare din partea angajatului.
Europarlamentarii au pledat pentru ca statele membre sa stabileasca amenzi reduse pentru persoanele care folosesc serviciile imigrantilor clandestini in gospodariile particulare, asigurandu-se insa ca nu are loc exploatarea acestora.
Depunerea unei plangeri
Parlamentul doreste ca statele membre sa stabileasca un mecanism care sa ofere posibilitatea imigrantilor ilegali de a depune o plangere. Partilor terte desemnate de statele membre, precum sindicatele, ar trebui sa li se permita sa denunte un angajator de imigranti ilegali fara insa a exista riscul de a fi judecati din cauza faptului ca ar oferi asistenta unei persoane care se afla in mod ilegal pe teritoriului statului membru.
In cazul in care imigrantii ilegali coopereaza in procesul intentat angajatorului, acestia vor putea obtine un permis de sedere pentru o perioada limitata.
Inspectii eficiente
Statelor membre li se solicita sa intreprinda inspectii regulate pentru a controla angajarea imigrantilor ilegali. Inspectorii trebuie sa solicite angajatorilor sa controleze valabilitatea permisului de sedere al angajatilor non-UE si sa informeze autoritatea nationala competenta cu privire la orice noua recrutare a unor cetateni non-UE.
Implementarea directivei
Directiva va fi implementata de catre statele membre dupa doi ani de la adoptarea sa.
Comentarii articol (0)