Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) va solutiona, marti, 9 cauze impotriva Romaniei, ce vizeaza, in principal, incalcarea drepturilor la protectia proprietatii si la un proces echitabil, garantate de Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.
Hagiescu si Altii vs. Romania (nr. 7901/02)
Reclamantii Mircea Dumitru Grigore Hagiescu, Andrei Alexandrescu si Domnica Manicatide sunt cetateni romani, s-au nascut in anii 1931, 1944 si respectiv 1944 si locuiesc in Bucuresti.
Acestia s-au adresat Curtii ca urmare a faptului ca, in octombrie 2001, acestia au pierdut dreptul de recuperare a posesiunii deoarece instanta din Romania a considerat la acea data ca imobilul revedicat apartinea statului, desi in anul 1994, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, o alte instanta din Romania a stabilit ca nationalizarea imobilului a fost ilegala.
In plangerea lor, reclamantii invoca incalcarea articolului 6, punctul 1 ( dreptul la un proces echitabil) si a articolului nr. 1 din cadrul Protocolului nr. 1 al Conventiei ( dreptul la protectia proprietatii ).
Conform
articolului nr. 6 , punctul 1 din Conventie, orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa.
De asemenea, Conventia stabileste prin
articolul nr.1 al Protocolului aditional nr.1 ca orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.
Opt cauze repetitive
Tot marti, CEDO va solutiona si opt repetitive, care invoca probleme de fond examinate deja de Curte :
Dreptu vs. Romania (nr. 19835/03)
Kerekes vs. Romania (nr. 2736/02)
Moroianu si Altii v. Romania (nr. 25008/05)
Reichardt vs. Romania (nr. 6111/04)
Onofrei vs. Romania (nr. 26841/03)
Poppov vs. Romania (nr. 26839/03)
Ranete vs. Romania (nr. 26837/03)
Preoteasa vs. Romania (nr. 40335/02)
Saptamana trecuta, CEDO a solutionat 21 de cauze impotriva Romaniei, ce vizau, in principal incalcarea dreptului la protectia proprietatii, incalcarea dreptului la un proces echitabil si aplicarea de tratamente degradante si inumane. Curtea a decis, in acest sens, acordarea unor despagubiri de peste 20.000 euro.
Comentarii articol (1)