Personalul bugetar va beneficia de cresteri salariale pe o formula de calcul diferentiata, in functie de venituri, conform declaratiilor primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, de la finalul sedintei Guvernului, desfasurate luni.
In sedinta de luni,
Guvernul a stabilit, printr-o ordonanta de urgenta, modul in care se vor realiza cresterile salariale ale profesorilor in anul 2009, gradual, in functie de venituri. Astfel, cadrele didactice care au cele mai mici venituri vor primi cea mai mare majorare in procente, respectiv cei care au salariile mai mari vor primi o majorare in procente mai redusa.
Premierul Traiceanu a declarat ca acest sistem se va aplica si celorlalte categorii de personal bugetar.
"Vreau sa mai fac o precizare: nu vom merge pe un sistem diferit la celelalte categorii de salariati bugetari.
Un sistem asemanator, degresiv, vom aplica si in domeniul sanatatii, in justitie si la toatele categoriile de salariati bugetari. Cu alte cuvinte, cei care au salarii mici in momentul de fata vor primi un procentaj mai mare, cei care au salarii mai mari un procentaj mai mic pentru a micsora diferentele care s-au creat in ultimii ani prin acordarea unui procent constant la majorarile salariale", a afirmat Tariceanu.
"Acest procent constant a marit diferentele, a lasat salariile mici, as spune, la un nivel destul de scazut si salariile mari sigur ca s-au dus probabil suficient in masura posibilitatilor, nu suficient de mult in ceea ce priveste nevoile si asteptarile", adaugat seful Guvernului.
Primul-ministru a adus in discutie si legea salarizarii unitare pentru intregul sistem bugetar, declarand ca s-a ajuns la un acord intre Guvern, sindicate, patronate si partide politice.
"Vreau sa va informez ca discutiile au avut loc in ultimele 10 zile impreuna cu sindicatele, patronatele si partidele parlamentare, pentru a defini principiile care sa guverneze o lege de salarizare unitara a sistemului bugetar. Practic, ne-am apropiat de un acord pe care ramane ca maine (n.r marti) impreuna cu partidele parlamentare, cu partenerii sociali – sindicate si patronate - sa il convenim si care sa puna bazele unei dezbateri in Parlament, pentru aprobarea acestei importante legi" a declarat premierul Tariceanu.
Conform
acordului dintre partile implicate in dezbateri, principiile care vor sta la baza viitoarei legi a salarizarii unice sunt urmatoarele:
-cresterea raportului intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim pana la nivelul de 1:15;
-crearea unei noi ierarhii a salariilor de baza, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu, in functie de complexitatea si importanta activitatii desfasurate;
-implementarea noului sistem de salarizare, prin cresteri salariale diferentiate, in intervalul 2009-2013, astfel incat nici o persoana sa nu inregistreze o diminuare a drepturilor de care beneficiaza in prezent;
-
adoptarea proiectului de lege intr-un termen de maximum sase luni.
Comentarii articol (1)