Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Lista statelor terte care impun cerinte similare cu cele prevazute de Legea nr. 656/2002 in ceea ce priveste combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Potrivit anexei la Hotararea adoptata de guvern, sunt considerate ca avand sisteme de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului echivalente celor din Uniunea Europeana, urmatoarele tari: Africa de Sud, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Elvetia, Federatia Rusa, Hong Kong, Japonia, Mexic, Noua Zeelanda, Singapore, Statele Unite al Americii. Acestora li se adauga Teritoriile de peste mari ale Frantei (Mayotte, Noua Caledonie, Polinezia Franceza, Saint Pierre, Miquelon, Wallis si Futuna), Teritoriile de peste mari ale Olandei (Antilele Olandeze, Aruba) si Dependentele Coroanei Marii Britanii (Jersey, Guernsey, Insula Man).
Lista statelor terte a fost elaborata in conformitate cu Directiva Parlamentului European si a Consiliului privind prevenirea folosirii sistemului financiar in scopul spalarii banilor si al finantarii terorismului, 2005/60/EC, adoptata la 26 octombrie 2005.
La realizarea acesteia s-a tinut cont de rapoartele de evaluare publice adoptate de Grupul de Actiune Financiara (FATF), Organisme Regionale de tip FATF, Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala, precum si de Recomandarile si Metodologia FATF, modificate in anul 2003.
Lista nu li se aplica statelor membre ale Uniunii Europene/Ariei Economice Europene, care beneficiaza de recunoastere mutuala pentru implementarea Directivei 2005/60/EC.
In cadrul reuniunii Comitetului UE pentru prevenirea spalarii banilor si a finantarii terorismului din 18 aprilie 2008, unul dintre punctele aflate pe agenda de lucru a fost cel referitor la echivalenta tarilor terte, in conformitate cu Directiva 2005/60/EC a Parlamentului si Consiliului European privind prevenirea folosirii sistemului financiar in scopul spalarii banilor si al finantarii terorismului.
In acest context, s-a ajuns la concluzia ca desi Directiva 2005/60/EC nu acorda Comisiei Europene competenta de a adopta o lista a tertelor tari echivalente, statele membre ale UE pot stabili o intelegere comuna in acest sens.
Statele membre au incheiat intelegerea comuna referitoare la echivalenta tarilor terte in conformitate cu Directiva 2005/60/EC, care a fost publicata ca anexa la minuta reuniunii din aprilie a Comitetului pentru prevenirea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
La reuniunea ulterioara a acestui Comitet, din 11 iunie 2008, statele membre ale UE si-au exprimat intentia de a publica lista tarilor terte echivalente.
Comentarii articol (0)